Flan

I Spanien finns förutom en underbar miljö och ett härligt väder, en hel del goda bakverk för en spottstyver. Här kan man efter en dag i solen välja att gå till ett café där det serveras till exempel churros, ensaimadas eller flan!

Denna serveras som nationaldessert i Spanien, och är inte speciellt svårt att få till själv! En dessert med lite skymt av apelsin, mjuk och krämig. Här kommer ett enkelt recept på flan som kan göras av alla det vattnas i munnen på.

Recept – 8 portioner 

8 dl mjölk                              Sätt ugnen på 150°C. Koka upp mjölken och låt den svalna. Häll
4 ägg                                       socker och vatten till karamell i en stekpanna. Koka på hög värme
4 äggulor                               tills sockret är gulbrunt, ca 4 min. Häll karamellen i 8 små
2 krm salt                              ugnssäkra formar och vrid snabbt på dem så att var och en blir
4 msk strösocker                 täckt av karamellen. Vispa ihop ägg, gulor, salt, socker och skal av
rivet skal, 1 apelsin             apelsin. Häll i formarna och grädda i ugnen på 40 min. Låt svalna.

flan-churroschurros

Till vänster: Flan              Till höger: Churros med kola-chokladsås