Vi börjar detta fransk-inspirerade inlägg med ett recept på en supergod fransk chokladtårta!

Du behöver:

  • 320 g mörk blockchoklad12111
  • 160 g osaltat smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 hela ägg
  • 3/4 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält den. Klicka ner smöret efter hand och blanda. Ta kastrullen av värmen. Rör ner sockret och låt smeten svalna.
  3. Smöra och brödströ en rund kakform väl, gärna en springform med löstagbar kant.
  4. Rör ner äggen i kastrullen, ett i sänder, och arbeta smeten kraftigt. Sikta sist ner mjölet, blanda och slå smeten i formen.
  5. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen 45-50 minuter.

21

 

Detta är en av de mest klassiska smakerna från det franska kökets dessertbord, fransk chokladtårta. Ordet tårta kommer faktiskt ifrån det franska ”tarte”, som betyder ungefär ”rund brödkaka”, vilket härstammar från böjningsformen av Torquerei, som betyder vrida, för man vred lemmarna ur led!

Under 1800-talet introducerade den franske Jean Baptiste Bernadotte – eller Karl XIV Johan som han också är känd som – en del franska bakverk som vi än idag kan avnjuta. Han introducerade oss även för glassen, genom att spara is ifrån sjöar som man skar upp som tunna block. Detta var något alla inte fick avnjuta då det ansågs vara så himla lyxigt.