klasskassan-insamling

5 vanliga misstag vid insamling till klassresa

Att tjäna in pengar till en klassresa kan vara stressigt.

Du kan underlätta för dig själv och klassen och göra det enklare genom att lära av andras misstag, istället för att göra misstagen själva.

Skolklasser förtjänar att få åka på klassresa tillsammans, men tyvärr har många en begränsad klasskassa för resan och är tvungna att ta det billigare alternativet eller ibland inte åka alls. Klasskassan kommer vara i trygga händer om du läser denna artikel.

Vi listar därför de vanligaste fallgroparna – och hur ni undviker dessa för att maximera klasskassans intäkter.

Den första fallgropen är:

1. Saknar plan med konkret deadline uppsatt

När det finns tydligt uppsatta mål för klasskassan brukar det i regel leda till högre engagemang.

Utse en person som ansvarar för planeringen och se till att hela klassen har ett långsiktigt mål, delmål, samt att de målen har en tidsbegränsning.

Exempel:

Försäljning, delmål #1: 20 stycken elever ska sälja 10 produkter vardera inom 3 veckor.

Långsiktigt mål: Samla in 45 000 kr för en klassresa i Spanien senast 12 veckor innan terminens slut.

Se till att ni sätter mål och har dessa mål under tidsbegränsning. Det kommer gynna er klasskassa till 100 %.

2. Satsar stort, men bara kortsiktigt

Sätt inte för höga mål.

Tänk långsiktigt och fokusera istället på fler tillfällen att tjäna pengar på för att undvika onödig press på alla i klassen. Om en grupp beställer hem produkter från ett företag så är det i praktiken riskfritt rent ekonomiskt med majoriteten av de företag som finns, men om vissa inte lyckas sälja slut på sina produkter kan speciellt föräldrarna känna sig tvungna att köpa något som de egentligen inte vill ha.

Tänk långsiktigt så kommer klasskassan bli större än ni tror.

3. Varierar inte metoden för hur ni tjänar pengar

Vi ser år efter år skolklasser som upprepar samma sak för att tjäna in pengar till klassresan. Problemet är att gruppen blir uttråkad och oengagerad. Knepet är att variera metoderna ni använder för att tjäna pengar över längre tidsperioder.

Vi rekommenderar att använda ett eller fler företag ni har förtroende för och deras produkter samt en eller flera metoder där ni själva skapar möjligheten att tjäna pengar.

Det bästa ni kan sälja är något lättsålt som tilltalar så många som möjligt. Tänk efter vad folk i er närhet ofta köper och gillar. Nedan finns några tips på produkter och metoder ni kan använda:

Produkter att sälja:

 • Kaffe
 • Rabatthäften
 • Saffran
 • Lotter
 • Salami
 • Kakor
 • Strumpor

Aktiviteter att tjäna pengar genom:

 • Loppis på Tradera
 • Lokal loppmarknad
 • Skoldisco
 • Sälja egentillverkad produkt
 • Sälja hushållstjänster

 

4. Följer inte upp med gruppen regelbundet

Det är lätt hänt att några elever hamnar i bakgrunden, speciellt i en stor grupp. Därför är det viktigt att en vuxen frågar hur det går regelbundet. En metod för att få bättre fart på gruppens försäljning kan vara att sätta upp en gemensam Facebookgrupp som ni kan peppa varandra i, och även sköta delar av planeringen för klassresan.

Framgången i försäljningen, även i tidigt skede, bör belönas. Det kan vara något som en komplimang eller bjuda hela klassen på glass.

 

5. Beslutar inte vad som händer om en i klassen slutar

Även fast detta kan vara en tråkig punkt att tänka på, är det viktigt att redan vid planeringen av klassresan besluta om vad som händer med ett av barnens pengar om någon skulle byta klass eller flytta till annan ort.

Kom ihåg att göra detta i samtycke med barnens föräldrar och informera alla, förslagsvis på ett föräldramöte eller via en maillista.

 

Catharina Persson

Catharina Persson

Förälder och frilansskribent

Vill du ha lättläst information om hur man tjänar pengar genom försäljning av kaffe?

Klicka här

Ta del av våra senaste erbjudanden!

* indicates required