Mösspåtagning när du tar examen - så funkar det! [2022]

Mösspåtagning när du tar examen – så funkar det!

Inlägg

Äntligen är den stora dagen kommen och det med en stor dos av spänning. De många åren i skolan är slut och nu är det dags att gå från gymnasieelev till vuxenlivet. Studenten är en mycket stor händelse i mångas liv och det är viktigt att alla delar blir rätt. Inte nog med att du ska hitta rätt klänning eller kostym, så ska du även lyckas med mösspåtagningen.

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Vad är mösspåtagning?

Mösspåtagning är kanske något som du associerar med universitet och skolor i USA, men sanningen är att mösspåtagning även är något som sker i Sverige i samband med att du ska gå ut gymnasiet. Händelsen är starkt associerad med våren och är troligtvis en av de största traditioner i bland annat Lund och Uppsala. Tittar man t.ex. på hur det går till i Uppsala brukar mösspåtagningen alltid ske vis Carolina Redviva på valborgsmässoafton. Mösspåtagningen sker alltid samma tid (klockan 15:00) och enligt sedvanliga regler. Enligt tradition är det alltid skolans rektor som börjar med att höja sin vita hatt och därefter ska samtliga elever sätta på sig sina egna, innan de springer Carolinabacken ner.

Mösspåtagning för gymnasieelever ser dock annorlunda ut och det vanligaste är att man ser tillfället som en rolig och festlig aktivitet. Hur det går till kan skilja sig väldigt mycket från skola till skola, men också beroende på vart i landet man bor. Det är t.ex. inte ovanligt att studenterna möter upp varandra i en offentliga park och utför roliga aktiviteter och lekar tillsammans. Naturligtvis bär alla sina vita studentmössor under hela dagen och genom alla aktiviteter.

Att studentmössan bärs på mösspåtagningsdagen är standard, men många elever väljer att bära den längre än så. Det är t.ex. inte helt ovanligt att mössan bärs dagligen fram till själva avslutningsdagen och då studenten tas på riktigt. De moderna och nutida studentmössorna är vita med en svart skärm och ett svart band. Mössan kan på många sätt liknas med dåtidens sångarmössa och är broderade med elevens eller skolans namn. Den som önskar kan själv välja att göra mössan mer personlig, t.ex. genom olika tillval. Man kan till exempel välja att brodera avgångsklassen eller det gymnasieprogram som man har gått genom åren. På internet kan du hitta all information du behöver om mösspåtagning i Sverige och även läsa om hur det går till i olika skolor – läs mer om mösspåtagning på Wikipedia här.

Mösspåtagning 2023

Många skolor har redan börjat planera inför mösspåtagningen 2023, för att på så sätt säkerställa att den äger rum på bästa sätt. Bor du i Stockholm är Slakthusets mösspåtagning ett mycket känt och bra alternativ..

Klä dig rätt inför mösspåtagningen

Mösspåtagningen handlar inte bara om att äntligen få sätta på sig sin efterlängtade studentmössa, utan många ungdomar väljer att göra dagen ännu mer speciell genom att också klä upp sig lite extra. Här är det inte de traditionella vita kläderna som gäller, eftersom dessa sparas till själva studentdagen. Lite upp-piffande är dock aldrig fel, men hur ska man klä sig och vad ska man välja?

Att klä upp sig inför mösspåtagningen är inget krav, men det är ett roligt och enkelt sätt att göra dagen mer minnesvärd. Många flickor väljer att fixa håret lite extra snyggt, t.ex. med lockar eller fina uppsättningar, medan pojkar tar fram skjortan eller pikétröjan och lämnar de slitna jeansen hemma. Då dagen inte består av några klassiska lektioner, utan är ett firande, kan du välja kläder mer fritt. Huruvida du vill ha klänning eller skjorta är dock helt upp till dig själv, men det är inte ovanligt med aktiviteter och lekar så försök att inte hålla det allt för formellt.

Beställa studentmössa – så väljer du rätt storlek

Du har med största sannolikhet full koll på vilken klädstorlek och skostorlek du har, men vilken storlek har du egentligen på huvudet? Det är inte alltid lika enkelt att veta, speciellt om du aldrig haft nytta av dina huvudmått tidigare. Att studentmössan sitter bra är dock viktigt. Den ska inte vara för trång och orsaka obehag, men den ska heller inte vara för stor och riskera att åka av.

Det enklaste sättet att ta reda på vilken storlek på mössan du behöver är genom att mäta ditt huvud.

  • Använd dig av ett vanligt måttband och sätt det runt ditt huvud.
  • Se till att måttbandet är placerat på samma plats som du planerar att bära din mössa. Detta brukar vanligtvis vara ca 3-4 cm ovanför öronen.
  • Läs nu av måttbandet för att på så vis ta reda på vilken storlek du har och beställ studentmössa därefter.

För att vara säker på att du verkligen har mätt rätt är det alltid rekommenderat att mäta en extra gång. Ta gärna hjälp av en kompis eller förälder för att få det helt rätt och kom ihåg att måttbandet inte ska dras åt. Är du osäker och står och velar mellan två storlekar rekommenderas att välja den lite större. Orsaken till detta är helt enkelt för att eventuellt hår kan göra att mössan känns trängre och att det finns speciella mössinlägg du kan använda dig av.

 

Regler för studentmössor – får man skriva vad man vill?

När mösspåtagningen börjar närma sig är det dags för dig att äntligen få beställa din studentmössa. I Sverige har du rätt att själv designa den och välja vad som ska stå. Många klasser går samman och väljer en gemensam text som ska pryda alla elevers mössor i samma klass, medan andra vill designa personligt och individuellt.

Det finns inget rätt eller fel i hur studentmössan ska designas. Dock finns det fortfarande regler om vad du får skriva på din mössa. Du får alltså inte välja helt fritt, utan här finns det gränser som du inte får gå över.

 

"Raoul Wallenbergs skolan, Klass 3B tjänade 19 992 kr på sin första försäljningsrunda"

Skriv inte en olämplig text på studentmössan

Vilka gränser som gäller bestämmer dock företagen som tillverkar och säljer studentmössorna, men även skolor kan ha vissa regler som behöver följas. Att använda internskämt eller roliga ord är sällan något problem, men det är viktigt att texten du väljer inte är sexistisk, rasistisk eller på annat sätt stötande mot andra människor. Det som är roligt för dig är inte alltid roligt för någon annan, och vise versa. Se därför till att du är noga med att välja en text som verkligen är lämplig och bra. Det finns många sätt att göra mössan personlig, utan att använda svordomar, skällsord eller nedlåtande kommentarer. Mössan kommer inte bara att ses av dig, utan även av dina vänner, lärare, föräldrar, småsyskon och mor- och farföräldrar. Håll det snyggt!