Skolresa till Göteborg: klassresa till Liseberg + 7 skolresor till Göteborg

Skolresa till Göteborg: klassresa till Liseberg + 7 andra attraktioner

Vill du åka på en oförglömlig skolresa till Göteborg och uppleva de bästa resmålen? Då har du hittat rätt! 

I denna artikel kommer du få läsa om hur du förvandlar en klassresa till Liseberg till en oförglömlig dag. Du kommer också upptäcka 7 andra fantastiska skolresor till Göteborg och hur du kan ta dig dit.

Är du beredd? Spänn fast dig och klassen, för nu bär det av på en skolresa till Göteborg!

 

Klassresa till Liseberg (mest populärt)

En klassresa till Liseberg är ett måste om din klass ska åka på skolresa till Göteborg. 

Liseberg är Nordens största nöjespark och har funnits sedan 1923. Här kan du uppleva 43 hisnande attraktioner och nedan kan du läsa om några av de mest populära av dem:

  1. Liseberg Valkyria – Berg- och dalbanan Valkyria har Europas längsta dyk på hela 50 meter och når en hastighet på 105 km/h. Du kommer garanterat att skrika för full hals medan du färdas genom alla galna backar, tunnlar, loopar och svängar.
  1. Liseberg Helix – Lisebergs snabbaste och mest skruvade berg- och dalbana, full med svängar och snabba ryck.
  1. Fritt fall Liseberg – Fritt fall är precis vad det låter som. Du faller rakt ner från 146 meter, så snacka om pirr i magen!
  1. Liseberg Flumeride – Den här åkattraktionen är som gjord för dig som älskar vattenäventyr. Här sitter du i en stock som åker upp och ner för backar för att slutligen hamna i vattnet. Perfekt en varm sommardag för att svalka dig eller när du vill ha ett gott skratt med dina kompisar. Du kommer nämligen ut därifrån riktigt blöt.
  1. Liseberg spökhus – Vare sig du tror på spöken eller ej kommer Spökhotellet Gasten att skrämma vettet ur dig. Här vandrar du genom de knäppaste och läskigaste rummen, så ett tips är att ta en kompis i handen när du går in…

Om du och din klass är tävlingssugna kan ni också utmana varandra på en klassisk 5-kamp.

Halloween på Liseberg

Om ni åker på en klassresa till Liseberg under hösten är Halloween på Liseberg ett måste. Det är ett perfekt tillfälle att besöka nöjesparken för att åka i de bästa karusellerna, äta gott och ha kul. Skratta, skrik och känn de kalla kårarna sprida sig längs ryggraden. En halloween utan Liseberg är ingen riktig halloween, och du kommer att förstå varför när du har varit där!

@kaffekassan Jag menar… vem vill inte?🌞🤩 #liseberg #klassresa #kaffekassan #gymnasiet #högstadiet ♬ original sound – ⠀ ⠀ ⠀ ⠀

Hur mycket kostar Liseberg? 

En klassresa till Liseberg kommer att kosta olika beroende på ett antal faktorer:

1. Hur många det är som ska resa dit och var ni reser ifrån

Om ni är en stor klass som ska resa lång för er klassresa till Liseberg kan det kosta mer.

2. Inträde för klassen samt vilken säsong

Inträdespriset för Liseberg kommer variera beroende på vilken säsong ni besöker Liseberg. Om ni vill åka dit för en lägre peng kan det därför vara en idé att planera i god tid.

3. Vad för typ av åkband ni köper

På Liseberg finns det 3 åkband:

  1. Lisebergspasset: Detta pass ger dig fri entré till parken i 12 månader.
  2. Lilla guldpasset: Detta pass ger dig fria åk i alla småbarnsattraktioner samt fri entré för dagen.
  3. Stora Guldpasset: Detta pass ger dig fria åk i alla attraktioner samt fri entré för dagen.

Alla pass går att köpa i Lisebergs-appen och varierar i pris.

 

Räkna ut vad klassresan till Liseberg kostar

Om du vill åka på klassresa till Liseberg kan du använda dig av resekalkylatorn från Kaffekassan nedan.

Liseberg har varit det mest populära valet för skolresor till Göteborg i flera år. Det finns verkligen något för alla där och är ett måste för en skolresa till Göteborg.

 

Årets artister på Liseberg

Kända artister, speciellt under sommarens varma dagar, besöker ofta Liseberg. 

Artister som har varit på Liseberg och som återkommer titt som tätt är bland annat Zara Larsson, Victor Leksell och Miriam Bryant. Även världsartister som Tom Jones har satt foten på Lisebergsscenen.

Läs det fullspäckade programmet på Lisebergs hemsida där du kan se alla evenemang och konserter.

 

@kaffekassan Hade du velat åka till Liseberg med klassen?🤩🎢🎡 #klassresa #liseberg #kaffekassan ♬ Raise your glass – Speed up songs ♡

 

 

Utforska Universeum: en lärorik skolresa till Göteborg

Universeum ligger bredvid Liseberg och är Sveriges nationella vetenskapscentrum. Det är också 1 av de 10 mest besökta upplevelserna i Sverige, så om ni åker på en skolresa till Göteborg får ni inte missa Universeum.

@kaffekassan Hur coolt med en klassresa på Universeum?🤩 #klassresa #skolresa #klassresatillgöteborg #universeum ♬ lost in the fire sped up – xxtristanxo

Vad finns på Universeum?

På Universeum kan klassen uppleva allt från naturämnena, djur, och vetenskap. Centrumet bjuder på naturmiljöer som regnskog och akvarier med flera djurarter. Det finns även en “verkstad” där klassen kan få leva ut sin kreativitet och leka uppfinnare

Om du och din klass känner er hungriga efter alla upplevelser kan klassen äta gott på Universeums café eller restaurang. 

Det finns också en butik på Universeum där du kan köpa med dig en gåva eller souvenir för att minnas din skolresa till Göteborg. 

Prison Island: ett extra spännande äventyr

Om du och din klass vill uppleva en spännande skolresa till Göteborg så är Prison Island helt rätt val!

Prison Island liknar “Fångarna på fortet”: du och dina vänner måste ta er igenom celler i en fängelsemiljö och samla poäng. För att lyckas med detta måste ni bilda lag och lösa utmaningarna där. Utmaningarna ger olika mycket poäng och tar olika lång tid, så välj era celler med omsorg! 

@kaffekassan Testa resekalkylatorn för att enkelt räkna ut hur mycket din klass behöver sälja för att åka på er drömklassresa🤩 #klassresa #prisonisland #kaffekassan #resekalkylator ♬ original sound – .🎸❤️😍.

Det är också värt att veta att Prison Island Göteborg har hela 38 olika celler. Detta gör anläggningen till den med flest celler i hela Sverige! 

Allt som allt är Prison Island en väldigt rolig aktivitet som stärker gemenskapen i lagen. Se till att samla flest poäng för att kunna gå med huvudet högt på Göteborgs gator efteråt!

Relaterat: Läs om 5 saker du måste veta om Prison Island här.

JumpYard: hoppa iväg på er skolresa till Göteborg

JumpYard är en trampolinpark där du och din klass kan hoppa av er under er skolresa till Göteborg. Här kan klassen hoppa ner i skumgummigropar, lära er göra grymma volter, spela spökboll eller utmana varandra i en studsig hinderbana.

Ta gärna med extra kläder för detta kommer utan tvekan vara skolresans svettigaste aktivitet!

@kaffekassan Svarar @Lippans_hast_konto Helt sjukt hur lite ni behöver sälja för att kunna åka till JumpYard🤯 #jumpyard #kaffekassan #klassresa #skolresa ♬ Originalton – fatesire l ❥

Erbjudande för skolklasser

Om din klass besöker JumpYard och är minst 10 personer kan ni boka ett erbjudande för hela klassen. Detta gör ni på JumpYards hemsida där ni också kan göra tillägg så som mat, aktiviteter och utrustning inför besöket.  

Maritiman: upptäck Göteborgs sjöfartshistoria 

Många skolresor till Göteborg görs varje år men många missar en gömd pärla där: Maritiman. Här kan klassen gå ombord på autentiska fartyg och ubåtar samt uppleva Göteborgs sjöfartshistoria.

På Maritiman kan klassen även delta i guidade turer, digitala lektioner och havslabb-experiment för att lära sig mer om ämnena.

Maritiman är en historisk upplevelse som passar in i alla skolresor till Göteborg. Skulle ubåtar vara ”too much” för er och ni snart tar studenten så finns det alltid studentkryssningar som lämnar Göteborg då och då.

High Adventure: 18 meter över marken!

Under sommarhalvåret är High Adventure i Göteborg ett högt uppskattat ställe. Här har man satt upp nät, vajrar, rep och stockar som är uppspända mellan höga träd. Allt tillsammans bildar tre olika banor som innehåller sammanlagt 45 stycken olika utmaningar. Banorna är utformade så att man börjar nere vid marken men banorna kan sträcka sig upp till trädtopparna!

De olika banornas höjder varierar, bana 1 startar på 3,5 meter, bana 2 upp till 10 meter och bana 3  som är den tuffaste banan sträcker sig hela 18 meter ovanför marken.

High Adventure må låta galet, men oroa er inte. Innan du ger dig ut på banorna får du säkerhetsinstruktion av High Adventures kunniga personal. Klättringen på banorna varar upp till 3 timmar och kostar oftast mellan 5900-6900 kronor.

Upptäck Göteborgs Naturhistoriska Museum

De som är intresserade av naturhistoria är säkert eniga: fler skolresor till Göteborg borde göras till Göteborgs Naturhistoriska Museum!

På Göteborgs Naturhistoriska Museum finns utställningar med djur från hela världen, både nutida och utdöda. Det går att se världens enda uppstoppade blåval (valen kan ses från 1 april 2021 och framåt) och ett stort dinosaurieskelett. De har även världens längsta djur (en slemmask som kallas långsnöre), en stor afrikansk elefant och 8000 andra föremål.

Ola, som är pedagog på Naturhistoriska Museumet i Göteborg, berättar att en vanlig fråga de brukar få är om elefanten och de andra djuren i utställningarna är riktiga — och visst är de det!

Om du behöver ladda batterierna inför resten av skolresan finns det också ett café som serverar hembakat fika.

Paddanbåtarna: en skolresa till Göteborg på vattnet

Paddanbåtarna är ett lugnt avbrott när ni är på klassresa till Göteborg. Det är en klassisk aktivitet i Göteborg som tar er genom kanaler och under låga broar ut i Skandinaviens största hamn. 

Under båtturen får du också lära dig mer om Göteborg, och de erfarna guiderna bjuder även på humor som bara Göteborgare kan.

Turen med Paddanbåtarna tar ca 50 minuter och går att uppleva under våren, sommaren, och hösten.

Hitta bästa boendet i Göteborg

Gothia Towers

Under hektiska skolresor är det skönt att vila benen i riktiga hotellsängar. Gothia Towers erbjuder hotellpaket med rabatterade biljetter till Universeum och Liseberg så ni får ut så mycket som möjligt av era intjänade klasspengar.

Ta glashissen upp till högsta våningen för de bästa vyerna över Göteborg. Här kan du också beställ den berömda räkmackan från hotellrestaurangen. På morgonen kan du ta del av hotellets frukostbuffé som början på nästa del av er skolresa till Göteborg

Comfort Hotel Göteborg och Scandic Opalen

Med utsikt över Göta Älv och gångavstånd till Feskekôrka och Haga ligger Comfort Hotel Göteborg perfekt placerat för att upptäcka staden. På hotellet finns restaurang, gym och bastu för bästa möjliga avslappning.

Nära Liseberg och Nordstan i ett av Göteborgs mest spännande kvartet ligger Scandic Opalen. Om inte hotellets egen restaurang duger kan ni enkelt ta er till paradgatan Avenyn där allting finns.

Vandrar hem & Spoton Hostel

För ett mer budgetvänligt boende finns det flertalet vandrarhem i Göteborg i toppklass. Ett av de bäst belägna är det nybyggda Spoton Hostel som likt Gothia Towers ligger ett stenkast från Liseberg och Universeum. I anslutning till boendet finns det även en restaurang och sportbar.

Vid Linnéplatsen med gångavstånd till Göteborgs bästa restaurang- och shoppinggator ligger Slottskogens vandrarhem. På Slottskogen kan ni också se allt från älgar till pingviner.

Lisebergsbyn & Lisebergs camping

Om klassen vill ha ut ännu mer av Liseberg kan Lisebergsbyn vara ett bra val för boende. Boendet ligger endast 10 minuter från Liseberg och har en oslagbar naturmiljö. Här går det även att bo bo året runt i husvagn, husbil, tält, B&B, stuga eller vandrarhem.

Skulle klassen vara mer sugna på att campa finns Lisebergs camping Askim Strand. Här kan hela klassen njuta av lugnet och skönheten i ett kustnära boende samtidigt som ni har enkel tillgång till all spänning som Göteborg har att erbjuda.

Hur du lättast tar dig runt på skolresor till Göteborg

Göteborg är en väldigt promenadvänlig stad om man håller sig till stadskärnan, men för att komma till de olika aktiviteterna är det smidigare att betala för transportmedel.

 

Kollektivtrafik

På Västtrafiks hemsida går det beställa ett elevresekort som gäller för skolklasser upp till 50 elever.

Kortet går att använda på alla former av kollektivtrafik i Göteborgsområdet. Det är alltså fritt fram att hoppa på tåg, bussar, spårvagnar och färjor så länge en lärare är med klassen.

En spårvagn

Bussar och spårvagnar går i stort sett hela tiden, och på många ställen trafikerar flera linjer samma hållplatser. Det går alltså ofta att ta flera olika linjer för att komma till samma plats.

Tidtabellerna hittar ni i Västtrafiks app, och vill ni ge er ut på egen hand köper ni enkelt biljetter via appen ”Västtrafik To Go”.

 

Taxi

Att åka taxi i Göteborg är ett smidigt men inte så kostnadseffektivt val. En kvarts taxiresa i en vanlig bil kostar 350 kronor och en storbil för upp till åtta personer kostar ungefär 500 kronor för samma resa.

Om ni föredrar det, så har Taxi Göteborg en app där ni kan se priset direkt i telefon och boka er resa utan att behöva ringa.

 

Cykel

I Göteborg finns det ett system av lånecyklar som kallas Styr & Ställ. Det finns stationer runt om Göteborg av Styr & Ställ där du kan hyra deras cyklar via deras app. När du har cyklat klart kan du lämna cykeln igen vid vilken annan station som helst.

Tips: Ladda ner appen ”Cykelstaden” för att hitta cykelvänliga rutter i Göteborg.

Sammanfattning om en skolresa till Göteborg

Det mest populära valet för klasser som åker till Göteborg är utan tvekan en klassresa till Liseberg. Nöjesparken har verkligen något för alla.

Universeum kan klassen utforska natur, djur och vetenskap tillsammans. Det är minst sagt en lärorik skolresa till Göteborg!

Om du och din klass känner er extra äventyrslystna är Prison Island en bra aktivitet. Här gäller det att bilda det bästa laget och samla mest poäng.

Skulle det visa sig att klassen har ett överflöd av energi går det alltid bra att hoppa av sig på trampolinparken JumpYard.

@kaffekassan Kommentera vart du helst hade velat åka med klassen🤩 #klassresa #göteborg ♬ spectrum – el.audiossss🎧

Det stora fartygsmuseet Maritiman bjuder på autentiska fartyg och ubåtar samt möjligheten att få uppleva Göteborgs spännande sjöfartshistoria.

Få skolresor till Göteborg är lika spännande som höghöjdsutmaningar på High Adventure. Här kan klassen klättra genom en bana 18 meter över marken.

Göteborgs Naturhistoriska Museum bjuder på intressanta utställningar med djur från hela världen, både nutida och utdöda. Det är en perfekt skolresa om ni är intresserade av naturhistoria.

Paddanbåtarna är ett populärt avbrott för de som är på en skolresa till Göteborg. Här kan klassen uppleva Göteborg på vattnet och få en guided tur blandad med härlig Göteborgshumor.

I artikeln har du också fått läsa om var du hittar de bästa och mest prisvärda boenden. Du har också fått läsa om hur du bäst tar dig runt i Göteborg med klassen.

Göteborg har verkligen något för alla, så gör som så många andra redan gjort – åk på en skolresa till Göteborg!

PS. Om du är nyfiken på andra klassresor kan du läsa om 27 roliga tips på klass- och skolresor här.