klasskassa regler

Klasskassa regler & regler till klassresan:
Komplett guide

 

Denna artikeln kommer täcka allt du behöver veta kring vilka regler som behövs för klasskassan och vilka regler du behöver tänka på inför er klassresa. 

Efter flera års erfarenhet av att hjälpa skolklasser, så tar vi upp saker som att starta ett klasskonto till vad det finns för klasskasse-regler du behöver känna till för att inte det ska bli några framtida problem, till exempel ifall någon i klassen slutar. 

Fortsätt att läsa vidare för att bli klokare kring reglerna du behöver känna till.

Innehållsförteckning:

 • Hur startar man ett klasskonto?
 • Vad har Skatteverket för regler angående klasskassor och klassförsäljningar?
 • Viktigt att veta om klasskassa regler
 • Regler till er klassresa
 • En mall för att genomföra en lyckad klassresa
 • Få intäkter till klasskassan

Hur startar man ett klasskonto?

Om ni är en klass som vill starta ett klasskonto för er klasskassa så finns det ett enkelt sätt att lösa detta på. 

Men det många inte känner till är att många banker i Sverige inte tillåter klasser att skapa upp just specifikt klasskonton. Varken Handelsbanken, Nordea eller Swedbank kan erbjuda klasskonton. 

Det finns dock en bank som skyltar med att de har klasskonton och det är SEB. De erbjuder tjänsten att öppna ett klasskonto om man går till deras kontor. Klasskontot är som ett privatkonto som flera kontohavare har åtkomst till men de marknadsför det som “klasskonto”. Vi rekommenderar er att höra av er till ert lokala SEB kontor och hör med dem vad de kan erbjuda.  

Lotta Pettersson på SEB förklarar deras klasskonto enligt följande:

”Ett klasskonto öppnas av några föräldrar som får varsitt tillfälligt personnummer av oss för att kunna öppna ett klasskonto. Anledningen till att man inte öppnar med sina personnummer är av skattetekniska skäl och även juridiska. Skulle den förälder som har öppnat på sitt eget namn avlida så ingår pengarna i det dödsboet och det kan bli problem. Men det blir också en manuell hantering då man inte kan komma åt dem på internetbanken.

Anledningen till att vi erbjuder ett klasskonto är för att skydda pengarna och för att man ska slippa skatta för dem vid de tillfällen då det finns ränta på konto.”

Det alternativet som alla banker kan erbjuda och som egentligen är den smidigaste lösningen är att man startar upp ett privatkonto där man lägger till flera kontohavare. 

Detta gör det möjligt att fler än en förälder har administration över kontot. Det som är bra med detta är att fler kan hålla koll på klassens ekonomi, och så att inte en enskild person kan förbruka pengarna då ni är några stycken som har insyn på kontot. 

Om det skulle bli relevant att öppna ett sådant här konto krävs det att alla tilltänkta kontohavare ger godkännande. Ni kan antingen åka till banken allihopa  och skriva under eller så kan ni lämna en fullmakt till den som väljer att vara ansvarig för processen. Det brukar oftast vara så att alla som ska vara kontohavare behöver vara registrerade kunder på banken ni väljer att starta upp ert klasskonto på. Beroende på vilken bank ni väljer att starta upp klasskontot på så kan man vara mellan 2-4 stycken kontohavare.

Vad har Skatteverket för regler angående klasskassor och klassförsäljningar? 

Skatteverket anser att om skolan står som betalningsmottagare behöver inte skolan och klassen betala några typer av arbetsgivaravgifter eller göra några skatteavdrag. Skatteverket ser alltså klassförsäljning som ett led i utbildningen på skolor på både grundskole- och gymnasienivå. Klasser har därmed fritt fram att tjäna pengar och använda pengarna de tjänar till klassresor och andra likande gemensamma ändamål utan att bli betalningsskyldiga för extra skatt.

Däremot är vuxna elever som studerar på universitet och högskola skyldiga att betala in arbetsgivaravgifter samt göra skatteavdrag ifall de tjänar pengar till deras studieresor.

En klasskassa – regel ni verkligen behöver känna till

När ni för första gången ska starta upp en klasskassa finns det en specifik regel ni bör ha koll på:

Skolan ska stå för alla kostnader en skolklass har.

Källa: Skatteverket

Aktiviteter såsom klassresor som klassen gör tillsammans ska alltså inte betalas av föräldrarna eller eleverna utan det är klassen som måste tjäna ihop pengarna på egen hand.

Ibland, så händer det dock att klasser i Sverige tillåter föräldrarna att betala det som behövs för att eleverna ska kunna ge sig ut på klassresor. 

“Det kan kosta upp mot 1000 kr per termin för varje klassförälder” säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.

Vissa kostnader kan dock få betalas av föräldrarna till barnens klasskonto. Men dessa kostnader behöver vara små, som till exempel en biobiljett och förekomma sällan för att det ska vara okej. 

För att på sikt kunna erbjuda klassen en chans att åka på klassresa tillsammans, så skulle därför en idé vara att fråga klassföräldrarna om att sätta upp ett gemensamt månadsspar på ca 50 kr/månaden. 

Om inte processen med att månadsspara passar er klass eller ni inte anser att det skulle hålla i längden hade vi rekommenderat att starta en klassförsäljning.

Att sälja kaffe med Kaffekassan är ett väldigt enkelt sätt för klassen att på några få veckor tjäna ihop pengar ni kan spara i klasskassan. Det är inte ovanligt att en försäljning kan ge mellan 8000-22000 kr per försäljning.

Regler klassresa – Vad ni ska tänka på inför klassresan

Ett bra tips är att upprätta regler till er klassresa för att undvika att det uppstår några frågetecken när det börjar närma sig att resa iväg.

För att göra det enkelt att se vilka regler ni hade kunnat använda er av innan ni planerar klassresan har vi punktat ner en lista som ni kan ta inspiration av.

Regler klassresa – Använd dessa reglar att ta inspiration för era egna:

 • Om en elev slutar i klassen. Om eleven själv har betalat in pengar till klassresan (eller dennes vårdnadshavare) så får personen tillbaka de pengarna. Om ni tillsammans som en klass har tjänat in pengar ska pengarna tillfalla klassen. Vill eleven åka med trots att hen slutat i klassen kan eleven det om personen betalar in kostnaderna som är kvar att betala. 
 • Ingen ska behöva tacka nej till klassresan på grund av religiösa eller ekonomiska skäl.

 • Klassresan måste finansieras genom gemensamt arbete och inte genom några avgifter för eleverna. Detta enligt skollagen 4 kap 4§. 
 • Att klassresan inte på ett ogynnsamt sätt påverkar elevernas möjlighet att klara av och få godkänt i andra kurser samt att de kurser som klassresan påverkar blir  godkänt av kursens lärare.

 • Tidsperiod när klassresan ska bli av på bestäms gemensamt på ett utsatt datum. Av kunskapsmässiga och sociala skäl rekommenderas det att boka in att åka de första veckorna på höstterminen innan alla kurser drar igång på riktigt.

Klassen bestämmer alla praktiska detaljer angående klassresan och dess regler på ett utsatt datum. Sedan att den informationen går ut till alla klassföräldrar en bestämt tid innan klassresan är tänkt att bli av. På detta sätt får alla familjer tid att godkänna klassresan och även boka in det i sina kalendrar så alla har en ärlig chans att kunna åka med.

Mall för att genomföra en lyckad klassresa 

Vi rekommenderar starkt att besvara denna mall på frågor. När ni har besvarat dessa punkter har ni en klar och komplett bild över hur klassresan kommer bli.

 1. Syftet med klassresan och en bärande idé på vart ni ska. 
 2. Hur schemat och själva programmet kommer se ut under resan. 
 3. Struktur är viktigt för att organisera en sådan resa. Hur ska ni bo, vem ska göra vad, planering vid eventuella problem som kan uppstå under resan och en ekonomisk planering.

 4. Hur många vuxna ska med? Vad ska varje vuxen ha för ansvar? Gör sedan en lista med namn och telefonnummer samt personens ansvarsområde under resan. 
 5. Vad för regler under klassresan skall gälla? T.ex. att alkohol och droger är strängt förbjudet, vilka tider eleverna ska lägga sig, om eleverna kan få en eller två varningar, vad som skulle ske om eleven skulle bryta mot reglerna och vad som händer om de skulle få fler varningar än vad ni satt ut.

 6. En klar planering om det skulle krävas att eleverna gör något skolarbete under klassresan.

Få intäkter till klasskassan

Ett välbeprövat sätt att få in pengar till klasskassan är att starta en klassförsäljning med Kaffekassan. Kaffekassan är ett företag som årligen hjälper 1000-tals klasser att samla in pengar till klassresor över hela landet samt utomlands. De har bland de bästa marginalerna för klasser när det kommer till klassförsäljningar.

Varför det är så bra att starta en klassförsäljning med Kaffekassan är för att det är väldigt enkelt att sälja kaffe. Vi i Sverige dricker mest kaffe i världen efter Finland, 4/5 hushåll dricker kaffe dagligen. Det gör produkten till en väldigt lättsåld produkt som går hem i alla hem.

Läs mer om hur ni startar en klassförsäljning med Kaffekassan här!

Missade vi något?

I denna artikeln tas det upp hur man startar ett klasskonto, vad skatteverket säger om klass konton och klassförsäljning. Vilka regler klassresan borde ha för att den ska bli lyckad. En mall som ni kan fylla i för att få en klar bild över alla delar som behövs gå igenom innan ni kan åka iväg och massa mer.

Nu vill vi höra från dig:

Besvarade vi alla dina frågor du hade om detta ämnet? 

Om vi inte gjorde det är det bara att höra av sig till oss (klicka här) så hjälper vi dig att besvara de frågorna du har!

Lina Gustavsson

Kaffekassan.se

Antal omdömen: 19

Betyg: 4,9

⭐⭐⭐⭐⭐

 

 

Vill du ha gratis information om att tjäna pengar med hjälp av kaffe?

Skriv din e-postadress nedan så skickar vi mer information till dig om hur er grupp kan tjäna pengar.

 

Vill du ha gratis information om att tjäna pengar med hjälp av kaffe?

Skriv din e-postadress nedan så skickar vi mer information till dig om hur er grupp kan tjäna pengar.