påskägg

Många i vårt avlånga land firar påsken som en helg med frosseri i godsaker. Det bjuds på lax i olika former, lamm, sill, och förstås – massor av ägg!

Det ges det bort påskägg som innehåller godis eller små presenter, och det är utklädda barn som får gå runt utklädda som påskkärringar eller kaniner för att samla ihop ännu mera godsaker.
Påsken är en av högtiderna där butiker tjänar allra mest pengar, detsamma gäller skolklasser och föreningar som säljer någon av produkterna som det bjuds av på smörgåsbordet där hemma. Salami, ost, godis eller kaffe, förbrukningsvaror som går åt när påsken ska firas helt enkelt!
Men, hur var det förr i tiden? Vi tar oss tillbaka ett sekel eller två och kollar hur det var.
Det införskaffades ett påskris som pyntades med fjädrar och annat för att starta påsken. Men, det var inte bara för dekoration – det fanns till för att piska varandra med! Skärtorsdagen var en dag för att mota bort häxor, det tändes brasor för att skrämma bort dem (och i värsta fall elda upp!).
På Långfredagen var det en lugn och stilla dag och inga onödiga sysslor fick utföras, alla affärer var stängda och det skulle inte ätas något gott. Det var till och med olagligt att gå på bio denna dag! Så kom Påskafton, dagen skulle hållas ganska lugn men nu var det nära. Ungefär runt midnatt eller något tidigare så fick man äta gott igen, och ha på teve och radio, nu var firandet äntligen igång! Framme på Påskdagen så fick man äta god mat, vara glad och helt enkelt fira. Fastan var över!
Så, på många vis är påsken sig lik, men på lika många väldigt förändrad (till det bättre tycker vi).