Klasskassa: 11 oslagbara insamlingssätt till ert klasskonto

Klasskassa: 11 oslagbara sätt att tjäna pengar till ert klasskonto

Vill du och din klass ta klasskassan till nya nivåer där hållbarhet står i centrum? Denna artikel är din ultimata guide.

I artikeln väntar en skattkista av expertråd om klasskassa, regler och 11 oslagbara sätt att tjäna pengar till ett klasskonto. Du kommer också få reda på den viktigaste klasskassaregeln som alla klasser måste känna till när de öppnar ett klasskonto.

 

Ta din klasskassa till en toppnivå – fortsätt läs och lär dig om de mest effektiva strategierna och knepen nu!

Hur ni öppnar ett klasskonto

Skatteverket om klasskassa

Det finns ett mycket enkelt sätt att öppna ett klasskonto för er klasskassa:

Öppna ett privatkonto och lägg till fler klassföräldrar med behörighet till kontot.

SEB skyltar med att de har klasskonton och din finns en tydlig fördel med att öppna ett klasskonto där:

"Anledningen till att vi erbjuder ett klasskonto är för att skydda pengarna och för att man ska slippa skatta för dem vid de tillfällen då det finns ränta på kontot.”

Lotta Pettersson
SEB

försäljning

Vårt bästa tips för att öppna ett klasskonto

Vår rekommendation när det kommer till att öppna ett klasskonto är det alternativ som alla banker kan erbjuda: starta ett vanligt privatkonto där ni kan lägga till flera kontohavare.

Detta är den smidigaste lösningen vilket gör det möjligt att fler än en förälder har administration över ert klasskonto. Det som är bra med detta är att fler kan hålla koll på klassens ekonomi. En individ kan alltså inte förbruka pengarna då ni är några stycken som har insyn på kontot.

Om ni vill öppna denna typ av klasskonto krävs det att alla tilltänkta kontohavare ger godkännande. Det finns 2 sätt att göra detta på:

  1. Ni kan antingen åka till banken allihopa och skriva under
  2. Ni kan lämna en fullmakt till den som väljer att vara ansvarig för processen. 

Oftast behöver alla som ska vara kontohavare vara registrerade kunder hos banken ni väljer att starta ett klasskonto med. Beroende på vilken bank ni öppnar ert klasskonto med så kan ni vara mellan 2-4 kontohavare.

11 oslagbara sätt att tjäna pengar till er klasskassa

Det finns många sätt att skapa större utrymme i er klasskassan. Här listar vi ett par favoriter: 

1. Sälja till klasskassan med aktiviteter vid högtider

Påsk, jul, Halloween och liknande är perfekt för att tjäna pengar till klasskassan.

På påsken går det att ordna äggjakt för barnfamiljer och vid Halloween kan ni skapa en läskig slinga där spöken och andra väsen finns. Antingen säljer ni biljetter eller så låter ni alla skänka en valfri summa och säljer lite korv och fika på plats.

Kom ihåg att berätta att allt ni säljer oavkortat kommer gå till klasskassan. Detta ökar chanserna för att fler kommer att köpa från er. 

2. Ta vara på lokala traditioner också

Ta vara på lokala traditioner i ert område och ordna aktiviteter utifrån dessa. Här är några tips på hur traditioner kan se ut:

  • En festival eller karnival
  • En utställning med bilder på bilar inför en cruising 
  • En lokal marknad under våren eller hösten

För dessa traditioner kan ni sälja till er klasskassa genom inträde, fika eller bara be om ett bidrag till er klassresa eller skolmaterial.

3. Sälj hembakat vid lokala mataffären för en extra slant

Väljer ni att sälja till klasskassan går det alltid att baka eget fika och fråga om ni får stå vid den lokala mataffären.

Många lokala företag hjälper mer än gärna till att underlätta för klasserna på orten. Här kan det också vara en idé att samarbeta med andra klasser för att kunna erbjuda ett större utbud av fika.

När ni har sålt färdigt kan nu sedan dela på förtjänsten till respektive klasskassa. Detta kräver lite mer ansträngning men kan vara ett lukrativt sätt att tjäna pengar till klasskassan eftersom ni syns för många vid matbutiken. Se bara till att få tillstånd innan ni börjar sälja. 

4. Erbjud era tjänster för att tjäna pengar till klasskassan

Ett enkelt sätt att sälja till klasskassan – efterfrågade tjänster!

Finns det något som klassen skulle kunna hjälpa till med? Bära hem matkassar åt äldre personer, rensa ogräs eller rasta hundar? Alla dessa tjänster tillhör en marknad som företag tjänar hundratals miljoner på! Då kan ni säkert tjäna pengar till klasskassan på samma vis.

För en mindre kostnad kan ni hjälpa till med enklare sysslor. Det uppskattas ofta av de som tar hjälp och är ett utmärkt sätt att fylla på er klasskassa.

5. Panta burkar – en dag av pantande tillsammans kan ge mer än ni tror

Många svenska hem är bra på att samla ihop sina pantflaskor – sen tar det stopp. Här har ni en fantastisk möjlighet att tjäna pengar till klasskassan om ni är taktiska. 

Att få med säcken med pant till affären kan kännas som att bestiga ett stort berg. Erbjud därför att hämta panten gratis i utbyte mot att ni får behålla pengarna för panten till er klasskassa. 

6. Rensa förråden – ordna loppis och sälj för klasskassan!

Handen på hjärtat, hur ser ditt eget förråd ut? Finns det saker där som du inte skulle sakna? Perfekt, då kan du avvara dessa för att sälja till klasskassan!

Det bästa är att du knappast är ensam om detta, många känner samma sak. Samla in saker andra inte vill ha och starta en loppis. Får ni in finare föremål kan ni sälja digitalt då ni når ut till fler och kan maximera inkomsten.

7. Sälja till klasskassan på marknader, matcher eller cuper

Det går också att sälja till förmån av klasskassan på marknader eller lokala matcher/cuper. Prata då med arrangörer och föreningar. Tillsammans kan ni få ett bra samarbete och det behöver inte kosta något för att få ställa upp ett bord under evenemanget.

Kaffekassan har tidigare varit med och sponsrat olika cuper, bl.a. Hovet Cup i Örebro. Om ni lyckas få kontakt med en cuparrangör som är öppen för att hjälpa er så kan ni tjäna en ordentlig slant. 

Sponsorskapet blev väldigt lyckat för Kaffekassan (de fick bland annat prata med många lagföräldrar) och även för Hovet Cup som drog in många tusenlappar på att sälja det kaffe som de fått gratis från Kaffekassan. Eftersom Kaffekassan säljer mycket kaffe varje år så har de lägre inköpspriser, och kunde på så vis sponsra med kaffe på ett mer kostnadseffektivt sätt. 

Kom ihåg: Försöka att komma på vad era styrkor är, och använd så mycket kreativitet ni kan när ni ska tjäna pengar till klasskassan!

8. Ha en insamling med Kaffekassan som specialiserar sig på klassförsäljning

Ett välbeprövat sätt att få in pengar till klasskassan är att starta en klassförsäljning med Kaffekassan.

Kaffekassan är ett företag som årligen hjälper 1000-tals klasser att samla in pengar till klassresor i hela Sverige och utomlands. De har bland de bästa marginalerna för klasser när det kommer till klassförsäljningar.

Upp till 67 kr per såld produkt

Kaffekassan erbjuder ett finansiellt riskfritt koncept där ni som klass, lag eller förening kan tjäna in pengar med kaffe, teer, och återanvändbara produkter på ett enkelt sätt. 

Att sälja produkterna från Kaffekassan är enkelt då de har en applikation där ni enkelt kan dela er webbshop online.

En annan fördel är att vi i Sverige dricker mest kaffe i världen efter Finland. 4/5 hushåll dricker kaffe dagligen, vilket gör kaffe till en väldigt lättsåld produkt som går hem hos de flesta. Här är ytterligare 7 fördelar med att sälja med Kaffekassan: 

  1. Kaffe är lättsålt då det är en förbrukningsvara (4 av 5 hushåll köper kaffe regelbundet)
  2. Företaget erbjuder ett sortiment av flera klimatsmarta produkter (termosflaskor, återanvändbara kaffefilter, återanvändbara sugrör) som ökar chanserna att fler köper från er
  3. En av marknadens högsta förtjänster med upp till 67 kr per såld produkt
  4. Ingen ekonomisk risk
  5. Går att sälja genom egen webbshop känt som Mina Sidor
  6. Fri frakt på allt (förutsatt att gruppen säljer 250 st eller fler produkter totalt) och 7-12 dagar leveranstid
  7. Möjlighet till att få sina paket packade per säljare i slutleveransen

Några försäljningar som nyligen blev avslutade med Kaffekassan

Markaryds IF: 22 331 kr

Raoul Wallenbergs skolan: 19 992 kr

Åkarp IF: 18 224 kr

Änglagårdsskolan: 17 487 kr

Nosaby IF: 15 611 kr

Åsaskolan: 13 255 kr

Gränbyskolan: 11 992 kr

Craftstaden IBK: 11 343 kr

Kunskapsskolan Örebro: 6102 kr

IK Baltichov: 7992 kr

 

@kaffekassan

En vanlig fråga vi får och här har ni svaret🌟🌟

♬ until i found you – favmusicvibes


BONUS: 1 gratis produkt till kontaktpersonen

Beställ ett kostnadsfritt info- eller säljpaket redan idag, du som roddar i försäljningen får även 2 gratis produkter från oss just nu. Passa på!

"Vi tjänade 9433 kr till vårt studentflak! Och vi gillade att det var miljövänliga produkter vi sålde."

Olivia Nilsson
Gymnasieelev på Drottning Blankas Gymnasieskola

9. Använd er talang för att håva in pengar – ordna en show!

I en klass finns det många typer av barn och talanger, så ordna en talangshow!

Sång, talang, teater eller vad ni kan tänka er.

Börja med att sälja biljetter till era nära och kära, och blir det en stor succé kan ni alltid sälja biljetter till andra som kan tänkas vara intresserade.

Det kräver en del arbete, planering och tid men brukar uppskattas enormt av släkt och vänner. Ett väldigt roligt sätt att samla in pengar till klasskassan på.

För att få iväg alla biljetter till showen kan ni berätta att ni säljer till klasskassan i er annons. Annonsera via lokaltidning, internet eller sätt upp informationsblad på lokala anslagstavlor.

10. Sälj mysiga doftljus (öka insamlingen till er klasskassa)

Elore Essentials är ett företag som erbjuder doftljus som klasser kan sälja för att tjäna ihop pengar till deras klasskassa — perfekt under vintern och hösten!

I dagsläget erbjuder Elore Essentials 3 olika doftljus med fler produkter på väg. Likt Kaffekassan erbjuder Elore Essentials upp till 67 kr per såld produkt och möjligheten att sälja online eller via säljkataloger.

11. Ordna ett härligt disco (som ger mer pengar till klasskassan)

En annan typ av show som ni kan ordna är ett riktigt stort disco som skolan sent kommer att glömma. Vad kan ni hitta på för spännande och annorlunda saker som barn kommer att älska?

Belysning, kanske en rökmaskin eller andra roliga saker? Kolla runt bland er vuxna vad ni kan låna och få ihop, vem vet hur bra och lyckat det skulle kunna bli tillslut! Kom ihåg att också involvera barnen och ställa frågan vad de själv skulle vilja uppleva på ett disco.

Skillnader mellan klasskassa och klasskonto

Orden ”klasskassa” och ”klasskonto” används ofta synonymt, men det finns några subtila skillnader. Dessa kan variera beroende på hur de används i olika sammanhang, så här är en generell beskrivning av de två begreppen:

Klasskassa:

En klasskassa är en speciell plats där klassen sparar pengarna. Er klasskassa fylls med pengar som du och dina klasskamrater samlar in genom att göra saker som att sälja biljetter till roliga evenemang eller genom att samla in pengar från olika aktiviteter. Pengarna från Klasskassan används sedan för att göra skolklassen eller skolan ännu roligare. Det kan vara för att ordna roliga fester, göra spännande utflykter, hjälpa människor i nöd eller ge presenter till era vänner i klassen.

Klasskonto:

Klasskassan behöver ett säkert ställe att förvara sina pengar, och det är vad ett klasskonto är till för. Klasskontot är som en speciell bank där pengarna från er klasskassa förvaras. Det kan vara ett riktigt bankkonto eller en plats där vuxna hjälper till att hålla reda på pengarna. Det är som en sparburk för klasskassan, och hjälper er att använda pengarna på ett smart sätt för roliga saker i skolan.

”Klasskassa” betyder alltså de pengar som samlas in och används av en skolklass eller elevgrupp. ”Klasskonto” är den faktiska bank- eller finansiella kontotypen som används för att hantera och spara pengarna.

Klasskassaregler: Vad säger Skatteverket om klasskassa och klassförsäljningar?

Skatteverket anser att om skolan står som betalningsmottagare behöver inte skolan och klassen betala några typer av arbetsgivaravgifter eller göra några skatteavdrag. Detta är dock under förutsättningen att försäljningen bara sker vid enstaka tillfällen. 

Om ni säljer regelbundet och får intäkter regelbundet så kommer Skatteverket troligtvis att vilja att ni betalar skatt.

Skatteverket ser alltså klassförsäljning som ett led i utbildningen på skolor på både grundskole- och gymnasienivå. Klasser har alltså rätt att tjäna pengar och använda pengarna till klassresor eller liknande ändamål utan att bli betalningsskyldiga för extra skatt.

Kom ihåg att dubbelkolla skatteinformation på Skatteverket om vad som gäller kring klasskassaregler och ert klasskonto. I slutändan är det ändå ni som ansvaret hänger på. 

Tips: Googla på ”Skatteverket kontakt” så kan ni antingen ringa eller mejla dem. 

Om ni samarbetar med en extern aktör som specialiserar sig för klass- och lagförsäljning så kan ni också få stöttning med dessa frågor. 

Klasskassaregler: regeln ni måste känna till

När ni öppnar en klasskassa finns det en särskild regel ni måste ha koll på:

Skolan ska stå för alla kostnader en skolklass har. (Källa: Skatteverket)

Aktiviteter såsom klassresor som klassen gör tillsammans ska alltså inte betalas av föräldrarna eller eleverna. Det är klassen som måste få ekonomiska medel på egen hand.

Ibland så händer det att klasser i Sverige tillåter föräldrarna att betala det som behövs för att eleverna ska kunna ge sig ut på sina äventyrsfyllda klassresor.

 

"Det kan kosta upp mot 1000 kr per termin för varje klassförälder."

Lena Holm
Generalsekreterare på Majblommans Riksförbund

Vissa kostnader kan dock få betalas av föräldrarna till barnens klasskonto. Dessa kostnader behöver vara små, som till exempel en biobiljett och förekomma sällan för att det ska vara okej.

För att kunna erbjuda klassen en chans att åka på klassresa kan en idé vara att be klassföräldrarna om att sätta upp ett gemensamt månadssparande. 50 kr i månaden kan göra mycket för klasskontot efter några månader!

Om inte månadssparande passar er klass eller håller i längden rekommenderar vi att ni startar en skolförsäljning.

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Klasskassaregler – att tänka på inför klassresan

Det finns många klasskassaregler att hålla koll på, och en av dessa regler har att göra med klassresor.

För att undvika att det uppstår några frågetecken när klassresan närmar sig har vi punktat ned en lista med 6 punkter som ni kan ta inspiration av:

  1. Om en elev slutar i klassen. Om eleven själv har betalat in pengar till klassresan (eller dennes vårdnadshavare) så får personen tillbaka pengarna. Om ni tillsammans som en klass tjänat in pengar ska pengarna tillfalla klassen. Vill eleven åka med trots att hen slutat i klassen kan eleven få det om personen betalar in kostnaderna som är kvar att betala.
  2. Ingen ska behöva tacka nej till klassresan på grund av religiösa eller ekonomiska skäl.
  3. Klassresan måste finansieras genom gemensamt arbete och inte genom några avgifter för eleverna. Detta enligt skollagen 4 kap 4§.
  4. En klassresa får inte på ett ogynnsamt sätt påverka elevernas möjlighet att klara av och få godkänt i andra kurser, samt att de kurser som klassresan påverkar blir  godkänt av kursens lärare.
  5. Tidsperiod när klassresan ska bli av bestäms gemensamt på ett utsatt datum. Av kunskapsmässiga och sociala skäl rekommenderas det att boka in att åka de första veckorna på höstterminen innan alla kurser drar igång på riktigt.
  6. Klassen bestämmer alla praktiska detaljer angående klassresan och dess regler på ett utsatt datum. De som inte deltar på detta möte får anpassa sig efter reglerna som beslutas under mötet.

Denna information ska även gå ut till alla klassföräldrar en bestämd tid innan klassresan är tänkt att bli av. På detta sätt får alla familjer tid att se över klassresan och dess regler, och även ha en chans att boka in det i sina kalendrar ifall de vill följa med.

 

@kaffekassan

En av de skolklasser vi samarbetat med ? #klassresa #tjänapengar #fyp #fördig #kaffe

♬ In Love With You – BLVKSHP

5 roliga saker att göra med ett klasskonto

Att ha en tydlig bild för vad pengarna från ert klasskonto kan användas till kan hjälpa till att öka engagemanget i klassen. Här är 5 exempel på vad pengarna ni samlar in kan användas till:

1. Skolresor

Skolresor är nog det populäraste sättet att använda pengar från en klasskassa till. Det kan vara allt från utflykter till en nöjespark, museer, naturreservat, eller historiska platser. Genom ert klasskonto kan ni täcka kostnaderna för transport, entréavgifter och guider. Med andra ord, ett perfekt sätt att få en lärorik och minnesvärd upplevelse utanför skolan.

2. Skolevenemang

Genom er klasskassa kan ni stödja olika skolevenemang som fester, baler, eller temadagar. Det kan t.ex täcka kostnader för dekorationer, mat, dryck och underhållning. Genom att finansiera sådana evenemang kan er klasskassa bidra till att skapa minnesvärda stunder för hela skolan.

3. Välgörenhetsinsatser

Att donera en del av ert klasskonto till olika välgörenhetsorganisationer eller att organisera välgörenhetsprojekt på skolan är också vanligt. Detta ger er en möjlighet att lära er mer om välgörenhet och samhällsansvar. Det är dessutom mycket uppskattat av organisationerna dit pengarna går.

4. Utveckling av skolmiljön

Med hjälp av er klasskassa kan ni förbättra er skolmiljö. Det kan innebära att ni köper växter och blommor för att göra skolan mer attraktiv, eller att finansiera små projekt för att förbättra skolgården eller klassrummen.

5. Priser, utmärkelser eller presenter

Med hjälp av er klasskassa kan ni köpa priser, utmärkelser eller presenter till varandra. Detta är perfekt för att uppmuntra och belöna varandra för era prestationer. Det kan vara akademiska priser, sportutmärkelser eller certifikat för deltagande i olika aktiviteter.

Mall: Att genomföra en lyckad klassresa

Vi rekommenderar starkt att använda mallen nedan för att få en mer komplett bild över hur klassresan kommer genomföras.

  1. Syftet med klassresan och en bärande idé om vart ni ska.

  2. Hur schemat och själva programmet kommer se ut under resan.

  3. Planera nödvändigheter; hur ni ska bo, vem som gör vad, en planering vid eventuella problem som kan uppstå under resan, och en ekonomisk planering.

  4. Gör en lista med namn och telefonnummer samt personens ansvarsområde under resan. Om vuxna ska med, hur många ska då med? Vad för ansvar har varje vuxen?

  5. Vilka regler gäller under klassresan? T.ex. att alkohol och droger är strängt förbjudet, tider då elever måste lägga sig, vad som händer om eleverna missköter sig, vad som händer om en elev bryter mot reglerna och vad som händer om de fortsätter att göra det.

En klar planering om det skulle krävas att eleverna gör något skolarbete under klassresan.

Sammanfattning om klasskassa, regler, och klasskonto

I den här artikeln har du fått en tydlig överblick över hur du och din klass startar ett klasskonto. Ni har också fått lära er mer skillnaderna mellan en klasskassa och klasskonto, vilka klasskassaregler som gäller, och hur din klass kan ha en insamling till klasskassan.

Lycka till med insamlingen av pengar till er klasskassa/ert klasskonto!

PS. Vill du och din klass åka på en minnesvärd klassresa med pengarna ni samlat in till er klasskassa? Använd då resekalkylatorn från Kaffekassan där ni snabbt och lätt kan räkna ut kostnaden för er klassresa.