Regler för klasskassan & inför klassresan: Komplett guide

Här får du veta allt du behöver veta kring vilka regler som gäller för klasskassan (och vad vi rekommenderar) samt vad du som klassförälder eller ansvarig i en klass behöver tänka på inför er klassresa.

Efter flera års erfarenhet av att hjälpa skolklasser, så vet vi allt om klasskassor och hur man gör en lyckad klassresa. Vad gör man till exempel om någon i klassen slutar?

Fortsätt att läsa vidare för att bli klokare och även lära dig hur skolklassen kan få ihop en stor klasskassa.

klasskassa spargris

Hur startar man ett klasskonto?

Om ni är en klass som vill starta ett klasskonto för er klasskassa så finns det ett enkelt sätt att lösa detta på.

Öppna ett privatkonto och lägg till fler klassföräldrar med behörighet till kontot.

Det finns dock en bank som skyltar med att de har klasskonton och det är SEB. Här är fördelen med det:

"Anledningen till att vi erbjuder ett klasskonto är för att skydda pengarna och för att man ska slippa skatta för dem vid de tillfällen då det finns ränta på kontot.”

Lotta Pettersson
SEB

Men vi rekommenderar det alternativet som alla banker kan erbjuda och som egentligen är den smidigaste lösningen vilket är att man startar upp ett privatkonto där man lägger till flera kontohavare.

Detta gör det möjligt att fler än en förälder har administration över kontot. Det som är bra med detta är att fler kan hålla koll på klassens ekonomi, och så att inte en enskild person kan förbruka pengarna då ni är några stycken som har insyn på kontot.

Om det skulle bli relevant att öppna ett sådant här konto krävs det att alla tilltänkta kontohavare ger godkännande. Ni kan antingen åka till banken allihopa  och skriva under eller så kan ni lämna en fullmakt till den som väljer att vara ansvarig för processen. Det brukar oftast vara så att alla som ska vara kontohavare behöver vara registrerade kunder på banken ni väljer att starta upp ert klasskonto på. Beroende på vilken bank ni väljer att starta upp klasskontot på så kan man vara mellan 2-4 stycken kontohavare.

Jag heter Linnéa och jobbar på Kaffekassan
Linnéa från Kaffekassan

Hur skolklasser kan ha lyckade insamlingar med hållbara produkter

Ladda ner en 1-sidig PDF med allt en skolklass behöver veta inför en lyckad insamling utan ekonomisk risk. Skriv upp dig här:

Skatteverket anser att om skolan står som betalningsmottagare behöver inte skolan och klassen betala några typer av arbetsgivaravgifter eller göra några skatteavdrag.

Skatteverket ser alltså klassförsäljning som ett led i utbildningen på skolor på både grundskole- och gymnasienivå. Klasser har därmed fritt fram att tjäna pengar och använda pengarna de tjänar till klassresor och andra likande gemensamma ändamål utan att bli betalningsskyldiga för extra skatt.

Däremot är vuxna elever som studerar på universitet och högskola skyldiga att betala in arbetsgivaravgifter samt göra skatteavdrag ifall de tjänar pengar till deras studieresor.

Vad har Skatteverket för regler angående klasskassor och klassförsäljningar? 

En klasskassa-regel ni verkligen behöver känna till

När ni för första gången ska starta upp en klasskassa finns det en specifik regel ni bör ha koll på:

Skolan ska stå för alla kostnader en skolklass har. Källa: Skatteverket

Aktiviteter såsom klassresor som klassen gör tillsammans ska alltså inte betalas av föräldrarna eller eleverna utan det är klassen som måste få ihop deras ekonomiska medel på egen hand.

Ibland så händer det dock att klasser i Sverige tillåter föräldrarna att betala det som behövs för att eleverna ska kunna ge sig ut på sina äventyrsfyllda klassresor.

“Det kan kosta upp mot 1000 kr per termin för varje klassförälder”

Lena Holm
Generalsekreterare på Majblommans Riksförbund

Vissa kostnader kan dock få betalas av föräldrarna till barnens klasskonto. Men dessa kostnader behöver vara små, som till exempel en biobiljett och förekomma sällan för att det ska vara okej.

För att på sikt kunna erbjuda klassen en chans att åka på klassresa tillsammans, så skulle därför en idé vara att fråga klassföräldrarna om att sätta upp ett gemensamt månadsspar på ca 50 kr/månaden.

Om inte processen med att månadsspara passar er klass eller ni inte anser att det skulle hålla i längden hade vi rekommenderat att starta en skolförsäljning.

Att göra en insamling med ett företag som specialiserar sig på det är ofta ett enkelt och tryggt alternativ, men se upp för skojare. Många företag påstår sig vara seriösa men i själva verket exempelvis har låg prioritet på miljön.

Kaffekassan är ett alternativ som har en enkel metod för klassen att genomföra insamlingar med.

Insamlingen sker med både säljkataloger och webbshop (webbshopen har visat sig vara extra hjälpsam under pandemin) och med ett fokus på hållbara produkter.

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Regler klassresa – Vad ni ska tänka på inför klassresan

Ett bra tips är att upprätta regler till er klassresa för att undvika att det uppstår några frågetecken när det börjar närma sig att resa iväg.

För att göra det enkelt att se vilka regler ni hade kunnat använda er av innan ni planerar klassresan har vi punktat ner en lista som ni kan ta inspiration av.

Regler klassresa – Använd dessa regler att ta inspiration för era egna:

Denna information ska även gå ut till alla klassföräldrar en bestämt tid innan klassresan är tänkt att bli av. På detta sätt får alla familjer tid att se över klassresan och dess reglar, och även ha en chans att boka in det i sina kalendrar ifall de vill följa med.

Mall: Att genomföra en lyckad klassresa

Vi rekommenderar starkt att använda mallen nedan för att få en mer komplett bild över hur klassresan kommer genomföras.

  1. Syftet med klassresan och en bärande idé på vart ni ska.

  2. Hur schemat och själva programmet kommer se ut under resan.

  3. Struktur är viktigt för att organisera en sådan resa. Hur ska ni bo, vem ska göra vad, planering vid eventuella problem som kan uppstå under resan och en ekonomisk planering.

  4. Hur många vuxna ska med? Vad ska varje vuxen ha för ansvar? Gör sedan en lista med namn och telefonnummer samt personens ansvarsområde under resan.

  5. Vad för regler under klassresan skall gälla? T.ex. att alkohol och droger är strängt förbjudet, vilka tider eleverna ska lägga sig, om eleverna kan få en eller två varningar, vad som skulle ske om eleven skulle bryta mot reglerna och vad som händer om de skulle få fler varningar än vad ni satt ut.

  6. En klar planering om det skulle krävas att eleverna gör något skolarbete under klassresan.

Hur klassen kan få intäkter till klasskassan (10 metoder)

Det finns många sätt som klass skapa större utrymme i klasskassan. Vår favoritprodukt är svenskarnas favorit – kaffe. Alla svenska hem behöver en kopp kaffe att avnjuta!

Här listar vi lite fler saker ni kan göra för att få en stor klasskassa:

Öka klasskassan med aktiviteter vid högtider

Påsk, jul, Halloween och liknande är perfekt för att tjäna in lite extra pengar.

På påsken går det att ordna äggjakt för barnfamiljer och vid Halloween kan ni skapa en läskig slinga där spöken och andra väsen finns. Antingen säljer ni biljetter eller så låter ni alla skänka en valfri summa och säljer lite korv och fika på plats.

Berätta att pengarna oavkortat kommer gå till klasskassan inför kommande klassresa så garanterar vi att fler kommer att köpa från er.

Ta vara på lokala traditioner också

Se till att ta vara på era lokala traditioner i området och ordna aktiviteter utifrån dessa.

Kanske en utställning med bilder på bilar inför en cruising eller något roligt inför den lokala marknaden. Här finns det mängder med saker att hitta på bara man tänker till lite! Ni kan sälja till klasskassan i form av inträde, fika eller bara be om en liten peng. Tro mig, det funkar!

Sälja fika vid lokala mataffären

Väljer ni att sälja till klasskassan går det alltid att baka eget fika och undersöka möjligheten om ni får stå vid den lokala mataffären.

Många lokala företag hjälper mer än gärna till att underlätta för klasserna på orten. Här kan det finnas möjlighet att samverka med andra klasser för att kunna erbjuda ett så stort och spännande utbud av fika som det bara är möjligt.

Ni kan sedan dela på förtjänsten till er respektive klasskassa.

Erbjud era tjänster för att tjäna pengar till klasskassan

Ett enkelt sätt att sälja till klasskassan – efterfrågade tjänster!

Finns det något som klassen skulle kunna hjälpa till med? Bära hem matkassar åt äldre personer, rensa ogräs eller rasta hundar?

För en mindre kostnad kan många barn hjälpa till med enklare sysslor. Det brukar uppskattas av de som tar hjälp och klasskassan kommer snabbt att fyllas på.

Panta burkar – en dag av pantande tillsammans kan ge mer än ni tror

Många svenska hem är bra på att samla ihop sina pantflaskor, men sedan tar det stopp.

Att få med säcken med pant till affären är som att bestiga ett stort berg. Erbjud då att gratis hämta panten i utbyte mot att ni får behålla pengarna för panten till er klasskassa.

Panta flaskor tycker dessutom många barn är rätt roligt

Rensa förråden – ordna loppis!

Handen på hjärtat, hur ser ditt eget förråd ut? Finns det saker där som du inte skulle sakna?

Perfekt, då kan du avvara dessa för att sälja till klasskassan.

Det bästa är att du knappast är ensam om detta, många känner samma sak. Samla in saker andra inte vill ha och ordna med en loppis. Får ni in lite finare föremål är ett tips att sälja digitalt då ni når ut till fler och verkligen kan maximera inkomsten.

Sälj till klasskassan på marknader eller matcher

Förutom att ordna en ren loppis brukar det finnas möjlighet att sälja till förmån av klasskassan på marknader eller lokala matcher. Prata med arrangörer och föreningar, tillsammans kanske ni kan få ett bra samarbete och det behöver inte kosta pengar från er klasskassa för att få ställa upp ett bord på anvisad plats.

Använd er talang – ordna en show!

I en klass finns det många typer av barn. Samla ihop vad det finns för talanger och ordna en spännande föreställning.

Sång, talang, teater eller vad ni kan tänka er.

Börja isåfall med och sälja biljetter till era nära och kära, blir det en stor succé kan ni alltid sälja biljetter också till andra som kan tänkas vara intresserade.

Det kräver en del arbete, planering och tid men brukar uppskattas enormt av släkt och vänner. Ett väldigt roligt sätt att samla in pengar till klasskassan på.

För att få iväg alla biljetter till showen kan ni berätta att ni säljer till klasskassan i er annons. Annonsera via lokaltidning, internet eller sätt upp informationsblad på lokala anslagstavlor.

Ordna ett härligt disco

En annan typ av show som ni kan ordna är ett riktigt stort disco som skolan sent kommer att glömma. Vad kan ni hitta på för spännande och annorlunda saker som barn kommer att älska?

Belysning, kanske en rökmaskin eller andra roliga saker? Kolla runt bland er vuxna vad ni kan låna och få ihop, vem vet hur bra och lyckat det skulle kunna bli tillslut! Kom ihåg att också involvera barnen och ställa frågan vad de själv skulle vilja uppleva på ett disco.

Ha en insamling med ett företag som specialiserar sig på klassförsäljning och hållbara produkter

Ett välbeprövat sätt att få in pengar till klasskassan är att starta en klassförsäljning med Kaffekassan.

Kaffekassan är ett företag som årligen hjälper 1000-tals klasser att samla in pengar till klassresor I hela Sverige och utomlands. De har bland de bästa marginalerna för klasser när det kommer till klassförsäljningar.

Varför det är så bra att starta en klassförsäljning med Kaffekassan är för att det är väldigt enkelt att sälja deras kaffe och relaterade produkter som termosflaska. Och det underlättar också att det finns en webbshop skolklasserna kan dela på nätet för att sälja (passar t.ex. bra under en pandemi).

Vi i Sverige dricker mest kaffe i världen efter Finland, 4/5 hushåll dricker kaffe dagligen. Det gör produkten till en väldigt lättsåld produkt som går hem i alla hem. Ta reda på mer genom att  skriva upp dig nedan.

Få vår 1-sidig PDF som sammanfattar hur man genomför en lyckad försäljning

Missa inte chansen! Skriv in e-postadress nedan:

Sammanfattning

I den här artikeln har vi tagit upp hur man startar ett klasskonto, vilka regler klassresan borde ha för att den ska bli lyckad och hur er skolklass kan ha en insamling till klasskassan med en del kreativa medel.

Om ni vill testa på att sälja med Kaffekassan så kan ni göra detta med både säljbroschyrer och webbshop.

Nu vill vi höra från dig:

Besvarade vi alla dina frågor du hade om detta ämnet? Har du något att tillägga?

Kommentera nedan! Vi svarar på alla kommentarer.