Hitta rådgivare till UF-företag: Hur hittar man en och varför behöver du en?

Rådgivare till UF-företag – hur hittar man en och varför behöver du en?

Inlägg

Är du på jakt efter en bra UF-rådgivare? Då är du inte ensam!

En UF-rådgivare är en av de bästa och mest användbara personer ditt företag kan ha. Det är inte ovanligt att UF-företag väljer att ha flera olika typer av rådgivare, för att på så sätt få ett praktiskt bollplank för tankar och idéer. En UF-rådgivare kan också komma till stor nytta när du vill hitta nya kontakter eller vill få hjälp att utveckla ditt företag.

Rådgivare för UF-företag – så funkar det

Studier har visat att UF-företag som väljer att ta hjälp av en professionell UF-rådgivare inte bara lär sig branschen och verksamheten snabbare, utan att de också kan utvecklas i bättre takt.

En rådgivare kan inte bara hjälpa er att hitta nya lösningar, utan finns också på plats för att tillföra ny kunskap. Med ett UF-företag kan ni få en mycket starkare och bättre etablering på marknaden och starta företag som håller sig levande mycket längre. Här kommer vi att titta närmare på vad en UF-rådgivare är, hur du hittar en och vad rådgivarens uppgift är.

För att få hjälp och vägledning av en rådgivare UF behöver ni först och främst se till att hitta en som ni kommer bra överens med, men innan vi går djupare in på hur du kan hitta rådgivare UF ska vi först reda ut vad det är och hur det fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att en rådgivare till ett UF företag finns där för att hjälpa er.

Uppdragen kan se väldigt olika ut och varierar beroende på vad det är för behov som ni har. Det viktigaste är att försöka träffa sin rådgivare UF så snart som möjligt, för att på så sätt få bästa rådgivning när ni ska komma igång. Det är trots allt i starten som ni kommer behöva de goda idéerna mest.

På mötet med er rådgivare är det ni som UF-företag som kommer att leda hela mötet. Se därför till att planera ordentligt och vara bra förberedda. Något som är viktigt att ha koll på är syftet med er rådgivare UF företag. Varför vill ni samarbeta och vad är det för affärsidé ni har?

Vad gör en rådgivare UF?

Som UF företag är det inte alltid lätt att veta varför en rådgivare är bra och varför det är viktigt att ha en vid sin sida. Till att börja med kan vi berätta att uppdraget som rådgivare inte bara kommer att gynna ert UF-företag, utan det är också mycket roligt och lärorikt för rådgivaren i fråga. Här får rådgivaren en möjlighet att hjälpa och vara till nytta för unga personer som vill starta en verksamhet. Genom att bidra med livserfarenhet, kunskaper och kontakter blir rådgivaren en mycket viktig och bra tillgång.

Även om ni väljer att använda en rådgivare UF är det viktigt att vara införstådd med att det är UF-företaget som har det huvudsakliga ansvaret att driva verksamheten. En rådgivare kan dock se till att ni får de absolut bästa förutsättningarna för att utvecklas och lyckas.

Några av de fördelar med att använda en rådgivare UF är att ni får mer förståelse för era roller och rollernas funktioner, men detta är inte allt:

 

 • En rådgivare finns tillgänglig för ert företag och vägleder med erfarenhet och kunskap
 • Hjälper er att få förståelse för rollerna och rollernas funktioner
 • Förmedlar och vägleder med kunskap inom det specifika området
 • Hjälper er att hitta nya kontakter
 • Stöd i den ekonomiska utvecklingen och UF-företagets utvärdering
 • Stöd och support inför tävlingar, mässor och event

Hitta rådgivare UF – några ovärderliga tips

Tack vare den moderna tekniken har det idag blivit lättare för unga människor att ge sig ut i arbetslivet och starta egna verksamheter. UF är ett bra alternativ för dig som går i gymnasiet och som har en idé som du vill förverkliga. UF kan se till att du lär dig allt du behöver som företagare och att du får ett kontaktnät som du kan växa dig större med.

Att starta ett UF-företag är inte svårt och det enda som krävs är en registrering. På Wikipedia kan du läsa mer om hur UF fungerar och vad det är för regler och villkor som gäller. När själva registreringen är klar är det hög tid att leta upp en bra UF-rådgivare. Som tidigare nämnt är en rådgivare något som du bör ha redan från start, så att ditt eller ert företag kan komma igång mycket snabbare, lättare och med en bättre stabilitet.

Interna rådgivare – sällan en bra idé

Ett vanligt misstag är att man använder sig av rådgivare i sin närhet, t.ex. ett syskon, släkting eller familjemedlem. Det kan naturligtvis kännas tryggt där och då, men att använda någon som känner dig väl är sällan en bra idé.

Orsaken till detta är helt enkelt för att våra närmaste tenderar att bli subjektiva, eftersom de vill dig väl. Syftet är att använda en rådgivare som verkligen kommer att ge dig de svar och den vägledning som är bäst för din verksamhet, istället för råd som är snälla, men inte hjälpsamma i det långa loppet.

Externa rådgivare – ett bättre alternativ

Familjemedlemmars vänner är dock inte något du bör utesluta, men kom ihåg att en extern rådgivare alltid är bättre. På så sätt kan du eller ni få en kontakt som är mer objektiv i frågan och som delar med sig av sin spetskompetens.

De allra flesta tycker att UF-rådgivare är ett mycket fint och roligt uppdrag och tackar därför sällan nej. Här ska vi titta på de olika sätten som ni kan hitta en rådgivare UF som passar er.

 • Finns det gamla affärsplaner i skolan som du kan ta del av? Kanske har din lärare lagt upp något i portalen som du kan använda dig av?
 • Ta kontakt med ”gamla” företag UF och fråga vilka rådgivare som de använde sig av. Är du modig kan du till och med kontakta okända människor som är verksamma i samma bransch och ställa frågan. Kom ihåg att alltid kontakta via mejl eller telefon.
 • LinkedIn är en bra plattform som gör det enkelt för er att hitta en person med spetskompetens inom er bransch. Leta gärna upp flera personer som ni/du kan ha användning för och som blir en riktigt bra tillgång.
 • Svårt att hitta en UF rådgivare på egen hand? Då kan du med fördel kontakta närmaste UF kontor eller UF lärare och be om hjälp och rådgivning i frågan.
 • Leta upp tidigare UF-företagare som kan fungera som rådgivare för dig/er. Fördelen med detta är att personen i fråga själv drivit ett UF företag och inte för speciellt länge sen. Detta kommer ge er en rådgivare som kommer ihåg alla de utmaningar man står inför och som har mängder med färska tips på allt från mässor till prov, affärsplaner och ekonomi.

UF rådgivare – Regler och villkor

En UF rådgivare får inte bete sig hur som helst, utan här finns det uppförandekoder som måste följas. Orsaken till detta är helt enkelt för att en UF rådgivare faktiskt ska komma till användning för eleverna/företagarna och göra så att Uf-företaget känner sig trygga och bemötta på ett professionellt sätt.

Här gäller bland annat att UF rådgivaren ska agera professionellt och bemöta elever/företagare och lärare på att professionellt och respektfullt sätt, men också att agera utifrån UF-företagets bästa och inte ge företaget ett dåligt rykte eller på annat sätt göra vägen svårare. Som rådgivare ska man ha en förståelse för sin roll och inte uppträda olämpligt på något vis. Även när det kommer till eventuellt belastningsregister är det viktigt att det inte finns något där som kan vara olämpligt för dig som arbetar med unga människor.

En UF rådgivare har full sekretess mot ert företag och det gör att ni kan känna er trygga. På UF hemsida kan du läsa mer om vilka regler och villkor som gäller, t.ex. när det kommer till gåvor och investeringar, men också när det kommer till alkoholpolicy och droger.