Studentflak 2024: den ultimata guiden till ett lyckat flak

Studentflaket 2024: den ultimata guiden till ett lyckat flak

Att ordna ett lyckat studentflak kan vara en av de mest minnesvärda och njutbara upplevelserna inför studenten. Men att planera det perfekta flaket är inte alltid lätt, därför presenterar vi nu den ultimata guiden till ett lyckat studentflak! Häng med och lär dig allt du behöver veta för en riktigt lyckad student!

Att hyra ett studentflak

En bra tumregel är att boka ert studentflak hösten innan du tar studenten. Det är dock viktig att komma ihåg är att priserna varierar beroende på var i landet du bor. Nedan har vi listat exempel på hur mycket ett studentflak kan kosta i Stockholm, Göteborg, och Malmö:

 

Pris för studentflak i Stockholm

I Stockholm kan priserna för ett flak variera mellan ca 7000 kr – 30.000 kr (exklusive ljudsystem) beroende på antalet deltagare. Vid val av ljudpaket tillkommer en kostnad på ca 3000 kr – 15.500 kr.

För bästa upplevelse rekommenderas ett större ljudpaket som kan kosta upp mot 7500 kr. Där ingår 2 st högtalare & 2 st baslådor.

 

Pris för studentflak i Göteborg

Priserna i Göteborg är något lägre än i Stockholm. Här brukar ett flak kosta mellan ca 11.000 kr – 15.500 kr för 40 – 60 personer. Högtalarsystemet XL för 6500 kr rekommenderas till samtliga flak och innehåller 2 st baslådor och 2 st högtalare. Ett billigare alternativ är ljudpaket Large för 4500 kr där ni istället får 2 st högtalare med mindre, inbyggda baslådor.

 

Pris för studentflak i Skåne

Att boka ett flak i Skåne kan göras med våra vänner på Studentflak söder.

Här är det vanligt att man väljer deras färdiga paket som kallas Stora Paketet. Deras paket ”Ultimata studenten” för 19 999 kr är också riktigt populärt. Båda erhåller flak för upp till 45 personer och flera högtalare.

OBS: Priser för ovanstående är ungefärliga och kan variera beroende på vilken ort ert flak ska köras ut till samt var ni väljer att hyra ert flak från.

Vad behövs på ett studentflak?

Vad behövs på ett studentflak?

För att göra ert flak till en riktigt häftig upplevelse är det viktigt att ha rätt utrustning, bra musik, och en rolig text som sammanfattar er gymnasietid.

 

Ett maxat ljudpaket

Ett högkvalitativt ljudpaket är en självklarhet att ha med på studentflaket. Ljudpaket kommer i olika storlekar, ljudkvalitéer och priser, och går oftast att lägga till i samband med att ni bokar ert flak. För att underlätta för er har vi skrivit några exempel på ljudpaket och priser nedan:

 

Ljudpaket Small

 • Antal personer: 20-30
 • Pris: 3000 kr
 • Inkluderar: elverk, bränsle, montering, nedmontering och sladd med ingång för mp3-spelare.

 

Ljudpaket Medium

 • Antal personer: 20-60
 • Pris: 4500 kr
 • Inkluderar: elverk, bränsle, montering, nedmontering och sladd med ingång för mp3-spelare.

 

Ljudpaket Large

 • Antal person: 40-70
 • Pris: 5500 kr
 • Inkluderar: elverk, bränsle, montering, nedmontering och sladd med ingång för mp3-spelare.

 

Ofta så finns möjligheten att inkludera ett ljudpaket hos de företag som hyr ut flaken, men om ni föredrar så kan ni använda er av ett eget ljudpaket.

 

En grym spellista

För att göra ert flak riktigt lyckat behöver ni självklart en riktigt bra spellista! Många väljer att sammanställa en egen spellista inför studenten, men om du har fullt upp eller inte vet vad för låtar du vill ha så har vi sammanställt en grym spellista till studentflaket här.

 

Roliga texter på studentflaket

Att skriva roliga, peppande och smarta texter på studentflaket är också en självklarhet för många studenter. Vad ni väljer att skriva är så klart upp till er, men se till att det inte är texter som, hånar, eller på annat vis sårar någon.

Nedan vi har listat några av våra favorittexter som andra studenter har haft på sina flak:

 1. Idag super vi utförligt och nyanserat
 2. Vi tog skolan med en nypa salt, citron och tequila
 3. Vi kom, vi gjorde allt vi inte fick, vi gick
 4. 20:00 Fullt ös, 00:00 Medvetslös, 07:00 Arbetslös
 5. Vi har aldrig stått varandra så nära som nu
 6. Tack wiki, google & ctrl+c ctrl+v
 7. Detta studentflak kan innehålla spår av nötter
 8. Drycken på vårt flak har högre % än vår närvaro
 9. Sämst på test, bäst på fest
 10. Snart är vi ett minne blott, men vi sprang i alla fall ut från ett kungligt slott

studentflak med text

 

Om du vill läsa fler texter att ha på studentflaket kan du göra det genom att klicka här.

Hur får ni råd med studentflaket?

Som du säkert lagt märke till vid det här laget så kan ett studentflak kosta väldigt mycket pengar. Lyckligtvis finns det mängder av sätt att tjäna pengar, och ett av dessa sätt är att sälja exklusiva kaffeprodukter från Kaffekassan.

Med Kaffekassan säljer ni ett lite lyxigare kaffe och kan tjäna upp till 67 kr per såld produkt (mer än 1/3 av allt ni säljer för!).

Kaffet från Kaffekassan är inte världens dyraste kaffe, men det är av samma eller bättre kvalitet du kan hitta i din lokala delikatessbutik. De erbjuder även ett sortiment av andra kaffesorter samt återanvändbara produkter såsom termosflaskor.

Med en gemensam försäljning så blir det även enklare att strukturera upp kostnader och mer rättvist för alla inblandade då vissa kanske inte har ett extrajobb, eller inte vill betala mer än andra.

"Vi tjänade 9433 kr till vårt studentflak! Och vi gillade att det var miljövänliga produkter vi sålde"

Olivia Nilsson
Drottning Blankas Gymnasium

Vad gäller på ett studentflak?

Det är viktigt att ni känner till vissa regler för er egen och andras trivsel innan ni åker på flak. På Polisens hemsidan kan ni läsa alla regler, men några av de regler som kan vara värda att komma ihåg inför studentflaket är:

 • Om du är under 20 år får du inte dricka eller ha med dig starkare dryck än folköl. På vissa platser gäller alkoholförbud för alla enligt lokal föreskrift.
 • Antal passagerare och hur de är placerade ska inte medföra någon fara under färden. Stå eller sitt säkert ombord, håll i er och sprid ut er. Det har hänt att fordon tippat när många passagerare har samlats på samma sida.
 • Utrymmet för passagerarna får inte innehålla farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna
 • Ha hållfasta skyddsräcken som är minst 110 cm höga. Armar och ben ska också hållas innanför räckena.
 • Ingenting får kastas från flaket, och säten och bänkar måste sitta fast.
 • Du får bara gå på och av när fordonet står stilla och flakvärden har gett klartecken.

Kom ihåg, reglerna finns där för att säkerställa att alla får åka på ett säkert studentflak!

Flakvärd

En flakvärd är en person som är minst 25 år och som har uppgiften att se till att er färd på studentflaket sker på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Flakvärd finns där som hjälp vid på- och avstigning, har kontakt med chauffören, och föreslår eventuella pauser, stopp, samt finns där som stöd om något oförutsett skulle hända.

Tips: Om ni inte har en flakvärd kan det vara en idé att fråga ett syskon eller en släkting som närvarar på studenten om de kan axla rollen som flakvärd.

Andra saker att tänka på

Förutom det vi redan har nämnt så har andra studenter föreslagit att ni tar med detta:

 

 • Vatten- och stöttålig ficka för telefonen: många studenter har berättat att deras telefon gått sönder pga vattenskador eller att de har tappat telefonen på flaket. Det kan därför vara en idé att skaffa ett skydd för din telefon så att den klarar sig igenom hela resan
 • Vatten: det är lätt hänt att många glömmer dricka vatten under studenten och känner sig uttorkade av alkohol, sol, och svett. Se därför till att ta med dig vatten så att du orkar med hela dagen.
 • Ombyte av kläder: det är lätt hänt att studentklänningen eller kostymen kan bli blöt och smutsig av champagne, svett, och avgaser. Överväg därför att ta med ett extra ombyte kläder så att du kan klä dig rent efter studentflaket.

Sammanfattning: hur du lyckas med ditt studentflak

Vi har nu gått igenom det mest grundläggande för ett lyckat studentflak. Genom att följa våra tips och råd från denna guide är du alltså förberedd för att åka på ett trevligt, roligt och minnesvärt flak som du länge kommer att minnas!

 

PS. Du vet väl om att du lätt kan beräkna hur mycket ditt studentflak och din student kan kosta med studentkalkylatorn från Kaffekassan? Klicka här för använda studentkalkylatorn och räkna ut hur mycket din student kan kosta!