Studentflaket ni behöver för ett maxat studentfirande! [Guide för 2021]

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta inför ert studentflak 2021.

Vi har jobbat med gymnasieklasser sedan 2015 och vet exakt vilka detaljer ni behöver ha koll på.

Här hittar du bland annat priser, regler och alternativa sätt att fira studenten på.

Vi kör igång direkt!

Hur har Covid-19 har påverkat studentflak 2020?

När coronapandemin satte sina klor i Sverige 2020 blev studentfiranden inställda eller kraftigt reglerade för att förhindra ytterligare smittspridning.

Många var oroliga när beskedet kom, men efter att avgångsklasserna 2020 tvingats ersätta studentflak med egna, skräddarsydda firanden så lär den svenska studenttraditionen aldrig bli sig lik.

Utspring, studentflak och bal ställdes in

Många blev besvikna när Transportstyrelsen gav beskedet att inga studentflak skulle tillåtas under studentfirandet 2020.

Regeringen gick även in med nya regler och förbjöd utspring och studentbaler, det förstnämnda dock med särskilt undantag för de skolor som kunde visa upp att det kunde ske på ett säkert sätt i relation till Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Nya, tillfälliga regler för studentflaket lär följa

Transportstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har meddelat i en officiell text att förbudet av studentflak eller motsvarande arrangemang gäller till och med 31 december 2020.

Men även om de väljer att restriktionerna lättas och studentflak tillåts igen så bör du förvänta dig att en del regler kvarstår och att några nya regler tillkommer.

Förbudet inspirerade nytänkande

Men trots det dystra beskedet gällande årets studentflak fanns det många som höll modet uppe och inte alls tänkte låta sig slås ned av beskedet.

Istället för maxade studentflak med roliga texter arrangerades nya, innovativa evenemang som kunde ske inom reglernas ramar, under säkra former för samtliga deltagare och nödvändigtvis inte locka åskådare i form av släkt och vänner.

Inställt studentflak p.g.a. corona blev åktur på flamingos

En av de nytänkande klasserna var NA17B på Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Då Klarälven ligger precis utanför dörren valde de att införskaffa sig stora, uppblåsbara flamingos som de sedan åkte på nedför älven till Sandgrundsudden i centrala Karlstad medan de firade sin examen. Ett komplement som kan locka dig som inte känner behovet av ett så vilt firande, och vill hålla nere priset.

Inspiration från grannlandet

Vill du istället maximera partyupplevelsen och inte bryr dig om priset bör du istället kolla på Norges studenttradition Russ som kort kan sammanfattas som att studenter köper och renoverar stora bussar med färger, texter och ljus, ibland för miljonbelopp, som de sedan festar och bor i.

En aktuell fördel är att bussar är godkända för persontransport och därmed är tillåtna i trafiken. Dock ska övriga regler och riktlinjer tillämpas för full tillåtelse.

Jag heter Linnéa och jobbar på Kaffekassan
Linnéa från Kaffekassan

Hur er skolklass kan tjäna 7923 kr på 2,5 veckor

De flesta grupper som säljer våra produkter tjänar mellan 8000 kr och 22000 kr

  • ☕ Omtyckta produkter
  • ? Snabba leveranser
  • ? Personlig säljsupport

Intervju: Vad säger gymnasieeleven William om studentflak 2020?

“Skulle bli förvånad om det ställs in igen”

Trots tveksamheterna kring nästa års firande så är inte alla oroliga. William Andersson har nyss fyllt 18 år och börjat sista året på Samhällsvetenskapliga programmet på Nyköpings Gymnasium i höst.

Det känns som att det borde gå att genomföra ett studentflak, men det är samtidigt onödigt få upp förhoppningarna för mycket. Jag skulle inte bli förvånad om något händer och det ställs in igen. Men jag och klassen är förberedda, säger William.

“Vi får väl hyra en stuga”

Enligt honom är de inställda på att göra sin examen till något minnesvärt, oavsett var och hur firandet blir.

Vi skulle nog hitta ett annat alternativ om studentflaket ställs in, kanske hyra ett eget flak mitt ute i ingenstans där det anses vara okej. Annars får vi väl hyra en stuga och arrangera vår egna studentfest. Oavsett vad det blir så tror jag vi kommer vara nöjda i efterhand.

“De får chansen att upptäcka något nytt”

Men att traditionen håller i sig är William säker på, även om många blir tvungna att experimentera med nya sorters firanden.

Personligen tror jag att traditionen kommer förbli stark, men det känns som att vissa kommer välja andra alternativ om det känns bättre just för dem. Vissa skolor kan säkert maximera sitt studentfirande på ett annat sätt än flaket, då får de chansen att upptäcka något nytt som ingen annan provat tidigare. Vi får se om det smittar av sig på kommande årskullar, avslutar William.

Studentflak regler ni kan överväga att använda

Viktigt: Planera en budget inför studentflaket

Som student, särskilt utan jobb, kan det vara tufft att få ihop tillräckligt med pengar till examen.

Men det finns flera smarta lösningar på detta problem om ni jobbar tillsammans.

Att sälja exklusiva kaffeprodukter via Kaffekassan är ett utmärkt exempel på hur ni istället kan hjälpas åt som klass och tjäna in tusentals kronor att spendera på studentflaket. Med Kaffekassan säljer ni ett lite lyxigare kaffe för 150 kr och behåller mer än 1/3 av allt ni säljer för. Det är inte direkt världens dyraste kaffe, utan det är snarare av samma eller bättre kvalitet du kan hitta i din lokala delikatessbutik. Sånt som folk i Sverige brukar uppskatta.

Med en gemensam försäljning så blir det även enklare att strukturera upp kostnader och mer rättvist för alla inblandade då vissa kanske inte har ett extrajobb, eller inte vill betala mer än andra.

Pris för studentflak i Stockholm

I Stockholm kan priserna för studentflak variera mellan ca 7000 kr – 30.000 kr (exklusive ljudsystem) beroende på antalet deltagare. Vid val av ljudsystem tillkommer en kostnad på 3000 kr – 15.500 kr.

För bästa upplevelse rekommenderas ett större ljudpaket som kostar upp mot 7500 kr. Där ingår 2 st högtalare & 2 st baslådor. Mer än tillräckligt för att det ska höras ordentligt när ni glider fram på gatorna.

Pris för studentflak i Göteborg

Priserna i Göteborg är något lägre än i Stockholm. Här kostar ett flak mellan ca 11.000 kr – 15.500 kr för 40 – 60 personer. Högtalarsystemet XL för 6500 kr rekommenderas till samtliga studentflak och innehåller 2 st baslådor och 2 st högtalare. Ett billigare alternativ är ljudpaket Large för 4500 kr där man istället får 2 st högtalare med mindre, inbyggda baslådor.

Pris för studentflak i Skåne

Att boka studentflak i Skåne kan göras med våra vänner på Studentflak söder.

studentflak söder

Här är det vanligt att man väljer deras färdiga paket som kallas Stora Paketet. Deras paket ”Ultimata studenten” för 19999 kr är också riktigt populärt. Båda erhåller studentflak för upp till 45 personer och flera högtalare.

Notera att priserna kan variera beroende på vilken ort studentflaket ska köras ut till.

alternativ istället för studentflak

Studentflak är tradition, och bör alltid genomföras vid möjlighet. Men om det skulle ställas in, oavsett om det är p.g.a. polisen, naturkatastrof eller ett virus, så listar vi här 5 exempel på vad ni kan göra om oturen är framme.

1. Hyr en båt och åk studentflak på vattnet

Ett svårare alternativ för skolor inåt landet, men för de nära sjö och hav kan få saker slå en solig resa på vattnet. Här kan även texter och banderoller placeras på båtens sidor för extra dekoration. Det kan dock bli dyrt beroende på vilken typ av båt man får tag i, och vid dåliga väderförhållanden kan sjösjuka bidra till en sämre upplevelse.

2. Anordna fest i lokal eller stuga

Precis som William föreslog så kan det vara ett bra alternativ vara att hyra en stuga eller lokal där endast klassen får vistas. Där kan man arrangera ett studentfirande som passar samtliga, funkar oavsett väder, och nödvändigtvis behöver inte priset bli så dyrt. Ett sätt att göra detta ännu roligare kan vara att ha en klassresa utomlands.

3. Ersätt studentflak med russebuss

Den här kan som sagt vara svår att få igenom, men med lite flyt kan ni fira nästintill likadant som på ett studentflak, texter och dekoration inkluderat. Var beredda på att kostnaden kan bli relativt hög då priset ligger kring 3000 kr i timmen.

4. Boka en lyxig lunch på en restaurang

Ett mer intimt alternativ där ni dessutom, om ni inte gjort det vid ett tidigare tillfälle, kan dela ut de klassiska “Klassens…” – plasttallrikar där man utser titlar till sina klasskamrater genom finurliga texter, oftast på rim. En lunch ger också utrymme för ytterligare aktiviteter senare på dagen, 2-in-1 helt enkelt!

5. Bygga flotte

Den här punkten förutsätter också att vattendrag finns i närheten. Att arrangera flottrace är tradition i många städer, oftast som ett heldagsevenemang under den sista skolveckan. Här blir det också ett lite större projekt där ni får bygga flera mindre flottar och hjälpas åt med alla förberedelser innan. Texter kan sprayas på flottarna för en mer personlig touch. Räkna även med att detta är ett något vildare alternativ, trots att ni lär slippa att få ägg och tomater kastade på er, som traditionen ofta innehåller.

5. Åk på studentkryssning

Ett ofta bortglömt alternativ – studentkryssning! Varje år går hur mycket kryssningar som helst från hamnar över hela Sverige. Om ni vill komma iväg på och ha sista – storslagen fest tillsammans, så kan studentkryssning vara något för er.

Tjäna i snitt 8973 kr på en enda försäljning (under 3 veckor eller mindre)

Skriv in e-postadress nedan så lovar vi att skicka ut mer information direkt. Missa inte chansen!

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom det mest grundläggande för ett lyckat studentfirande. Den här artikeln förser dig med värdefull information om aktuella regler och vad du ska göra om studentflak mot förmodan inte kan genomföras som vanligt, iallafall år 2020.

Även priser för studentflak i storstadsregionerna finns, tillsammans med enkla tips om vad du ska göra om studentflaket mot förmodan inte ska genomföras. Slutligen kan du också hitta förslag till vilka texter ni kan skriva på era banderoller.

Har vi missat något? Har du förslag på alternativa firanden? Vi vill att du ska få ett studentfirande att minnas resten av livet, så kommentera gärna nedan så ser vi till att alla får tillgång till den information som krävs för ett lyckat studentflak!