Studentmottagning: Planera din studentmottagning 2022 till perfektion + mat-tips

Stor guide: Planera din studentmottagning till perfektion

Inlägg

Det finns få tillställningar som är lika roliga att planera som sin studentmottagning. Födelsedagsfiranden i all ära, men att få planera sin egen studentmottagning är något riktigt stort och viktigt. Nu har du gått ut skolan och är redo för vuxenlivet, och det ska naturligtvis firas på rätt sätt!

Planering är A och O, oavsett om du ska ha en liten mottagning med dina närmaste familjemedlemmar eller en stor mottagning där familj, släkt och vänner är inbjudna. Mottagningar kan se ut på många olika sätt, men det vanligaste är att den är en festlig tillställning där det bjuds på mat och dryck. Här kan du antingen välja att ha mottagningen i det egna hemmet, men du kan också ha den i trädgården, i en offentlig park eller varför inte i en lokal som du kan hyra. I den här guiden hittar du all information du behöver för att skapa den bästa, mest minnesvärda studentmottagning du kan tänka dig.Vad är en studentmottagning?

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Vad är en studentmottagning?

Innan vi går djupare in på hur du kan skapa den perfekta studentmottagningen ska vi först reda ut vad en studentmottagning är. Enkelt förklarat kan man säga att det är en mottagning för vänner, släkt och familj, som alla kommer för att fira att du är klar med gymnasiet och har tagit studenten. Mottagningen behöver inte vara stor och flådig, utan kan vara personlig och intim om du hellre föredrar så. Det är du och möjligtvis även dina föräldrar som bestämmer hur stor eller liten studentmottagningen ska vara och hur många som ska bjudas.

Då de allra flesta studenter har sina egna mottagningar kan det vara svårt att få vännerna från klassen eller skolan att komma, men räkna med att några ändå tittar förbi. Det är t.ex. inte ovanligt att man går ifrån sin egen mottagning en stund, för att hälsa på vänner och klasskompisar från samma årgång. Detta är något som är viktigt att ha i åtanke när du planerar, inte minst när det kommer till mat på studentmottagningen eller inbjudningar.

Studentmottagning – ett perfekt tillfälle att äta gott

Mat till studentmottagningen är idag standard hos de allra flesta. Som student vill man se till att alla gäster får något gott att äta och dricka. Alkohol förekommer hos många, men inte hos alla. Det är något som du och din familj får bestämma över själva. Vill man inte ha alkohol på mottagningen, men ändå vill skåla i något flott, finns det mängder med fina och högkvalitativa alkoholfria mousserande viner.

Mat till studentmottagningen är idag standard hos de allra flesta. Som student vill man se till att alla gäster får något gott att äta och dricka. Alkohol förekommer hos många, men inte hos alla. Det är något som du och din familj får bestämma över själva. Vill man inte ha alkohol på mottagningen, men ändå vill skåla i något flott, finns det mängder med fina och högkvalitativa alkoholfria mousserande viner.

Mat som passar många

Ett tips är att försöka välja maträtter som passar så många människor som möjligt – både äldre och yngre.
Här nedan listar vi några riktigt bra förslag som passar på buffébordet eller som huvudrätt.

 

 • Snittar med rostade valnötter och fetaost
 • Grillade kycklingklubbor med BBQ marinad
 • Potatissallad och rostbiff
 • Pastasallad med kyckling eller skinka
 • Tacos
 • Hamburgare med bröd och grillade grönsaker
 • Kallskuret

Valet av dryck

Studentmottagning mat är av högsta vikt, men även drycken är viktig att ha i åtanke. Vad ska man välja för typ av dryck och hur mycket ska man köpa? Här rekommenderar vi att du satsar på dryck som passar alla åldrar och att det finns både alkoholfria och alkoholhaltiga alternativ. För att inte ta upp för mycket utrymme i kylskåpet kan du med fördel använda en kylbox eller en party cooler.

Alkoholhaltiga favoriter till skålen

 • Ferrari Brut
 • Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut
 • Gardo & Morris Brut Rosé

"Raoul Wallenbergs skolan, Klass 3B tjänade 19 992 kr på sin första försäljningsrunda"

Alkoholfria alternativ till gästerna

Tänk på att alkoholfria drycker inte bara behöver vara läsk och saft. Gör det lite extra lyxigt med dessa bra tips.

 

 • Hemmagjord bål med lime, jordgubbar, jordgubbssaft och sprite
 • Richard Chard Juhlin Blanc de Blancs non-alcoholic sparkling wine
 • Rawson’s retreat sparkling

Studentmottagning med aktiviteter

Även om studentmottagningar kan vara väldigt händelsefulla precis som de är kan det vara extra roligt att anordna någon form av aktiviteter för dig och dina gäster. Det kan t.ex. vara aktiva lekar där gästerna får röra på sig lite, men det kan också vara mer stillsamma val. Något som är mycket populärt är frågesporter såväl som roliga quiz. Ett quiz kan t.ex. gå ut på att gästerna ska besvara frågor om studenten. Vem känner dig egentligen bäst? Även mingellekar är roliga för att få igång sällskapet. Dela ut papper med frågor och låt dina gäster hitta någon som passar in, t.ex. ”Hitta någon som talar tre språk”, ”Hitta någon som äger ett husdjur”. Det får folk att prata!

Vill ni göra något mer aktivt är hästskokastning ett roligt alternativ. Hästskor kan du få gratis på närmaste ridskola och det enda som behövs är en stolpe i marken. Superkul!

Välj rätt kläder till studentmottagningen

Du vill naturligtvis känna dig riktigt fin på din student och på din studentmottagning. I Sverige äger båda tillfällena rum på samma dag, men vissa väljer ändå att byta om från studentplaggen till de kläder man vill ha på mottagningen. Orsaken till detta är helt enkelt för att kläderna lätt kan bli förstörda eller smutsiga på studentflak och firande tillsammans med vänner. Att ha ett ombytesplagg eller en Plan B är ett bra alternativ för de flesta.

Vilka kläder du ska ha väljer bara du, men enligt tradition är det viktigt att hålla sig till färgen vit. För pojkar brukar en vit skjorta och en svart eller blå kostym vara lämpligare, men alla färger är tillåtna. Kom ihåg att köpa dina kläder i god tid, så att du hinner justera om de behövs.

Studentkläder för pojkar

 • Mörkblå kostym med vit skjorta och slips i valfri färg
 • Svart kostym med vit skjorta och slips i valfri färg
 • Skjorta och kostymbyxor i ljusare färger
 • Ljus pikéskjorta eller pikétröja (ledigare alternativ som är bra till mottagningen)

Studentkläder för flickor

 • Vit klänning (lång eller kort)
 • Vit byxdress eller byxdress i annan ljus färg
 • Kjol och blus

 

Öppen eller stängd mottagning?

När det kommer till studentmottagningar kan du själv välja om du vill ha en öppen eller stängd mottagning. Öppen mottagning innebär att folk kan komma och gå hela dagen. Detta gäller främst vänner som kommer förbi, stannar en stund, och sen går vidare till nästa. Med en stäng mottagning är det du som bestämmer vilka som är välkomna eller inte. Fördelen med det förstnämnda är att du hinner träffa många vänner och familjemedlemmar – även de som kanske inte kan stanna hela dagen.

Skicka inbjudningar i tid

Väljer du att ha en stängd mottagning är det viktigt att du skickar ut inbjudningarna i tid. Inbjudningarna är en stor del av hela planeringen och ett sätt att säkerställa att alla verkligen kan komma. Hur långt i förväg du ska skicka bestämmer bara du, men vi rekommenderar att du är ute ca 3-4 veckor innan. På så sätt hinner släkt och vänner planera bättre och fler kan dyka upp. Gör gärna egna inbjudningskort som är personliga. Du behöver inte klippa och klistra för hand, men kan med fördel beställa via internet. Då ser de extra professionella och välkomnande ut.

Studentmottagning 2023 – Vad ska man tänka på?

Har du en trädgård och vädret tillåter kan det också vara en god idé att spendera tid utomhus i den friska luften. Sätt upp ett fint partytält så har ni även skydd om det skulle börja blåsa eller regna.