UF företagsidéer: inspiration från UF företag som lyckats!

I den här artikeln kommer du få tips och råd för att ert UF företag ska bli framgångsrikt.

Vad ska ni tänka på då ni väljer idé för ett UF företag? Hur gör ni för att bli riktigt framgångsrika?

Det finns ingen anledning till att komma på alla idéer på nytt eller göra misstag andra redan gjort. Läs vidare för mer inspiration!

UF företag idéer: Den stora listan på framgångsrika UF företag

 1. Rawstraw UF – Varje år slängs miljarder plastsugrör runtom i Europa. Plasten som hamnar i naturen utgör inte bara en direkt fara för djuren, utan även för hela vårt ekosystem. Därför har Rawstraw kommit fram till en lösning där vi istället använder oss utav 100% hållbara sugrör utan någon negativ inverkan på miljön. Det tycker vi är fantastiskt! Rawstraw är numera även ett aktiebolag.

   

 2. Fläckväck UF – Genom att erbjuda en fläckborttagningspenna underlättar Fläckväck UF vardagen för personer som råkar få oönskade fläckar på sina kläder. Med deras portabla och lättanvända penna nära till hands, slipper kunden generas över att ha nedfläckade kläder på mötet, föreläsningen, lektionen eller på festen. Pennan kostar 69kr och kan användas upp till 20 gånger beroende på fläckens storlek.

 3. ParkingFinder UF – går ut på att hyra ut privata parkeringar till dom som behöver en billig parkering i city. Exempelvis när man reser bort, pendlar eller ej använder sin parkering är detta ett enkelt sätt att tjäna en slant på. Under den regionala mässan vann företaget många priser, däribland 1:a pris i Årets logga. Den här lösningen är en av mina personliga favoriter. Hur många gånger har man snurrat runt i city för att hitta en parkeringsplats och endast stött på privata parkeringar som stått tomma? MASSOR gånger.

 4. MerchSweden UF – Idén är ganska enkel. Fredrik Rinaldo och Mickel Wallentin, 18 och 19 år gamla, står bakom företaget Merchsweden som via plattformen Instagram fungerar som en återförsäljare av märkeskläder och skor. Det de gjort är att normalisera och göra tillgängligt i större utsträckning, en second-hand butik online som har ungdomar som målgrupp där man kan hitta gott om fynd enkelt.

 5. Locker room talk UF  –”Vi vet hur mycket skitsnack man kan få höra i killarnas omklädningsrum. Det sitter i väggarna. Men det stannar inte där. Snacket blir till skeva värderingar och följer med killarna ut i livet. Till slut drabbar det någon annan. Nu ska vi förändra det.” är deras mantra. Room Talk är en icke vinstdrivande organisation som stoppar skitsnacket. De utbildar killar i åldern 10-14 år i jämställdhet och schyssta attityder; för att skapa nästa generations förebilder och framtidens idrottsutövare.

 6. Petter Niklas UF – Ett fyndigt namn till ett företag som säljer partykalsonger. På deras instagram står det bl.a. ”Vi erbjuder en stilren och bekväm partykalsong för den modeintresserade mannen. En kalsong för dig med lite balls! Det är bara att punga upp!” De var med i UF SM 2016, så de var framgångsrika men tyvärr blev det ingen vinst för företaget.

 7. Makalu Magazine UF – Makalu Magazine startades 2014 och drivs av Ida Ström och Emil Stegfeldt. Med fokus på kvinnliga skidåkare vill de inspirera tjejer till att ta mer plats, åka mer skidor och även få killar att vilja inspireras av kvinnliga skidåkare.

 8. Rheva UF – RHEVA Sårskydd är en innovation utvecklad av Sofie Westberg. Idéen uppkom efter en sårskada mitt i värsta sommarvärmen. Såret satt illa på ett framknä där det inte gick att sy pga för mycket rörelse vid knäet. Veterinärens råd till Sofie var att ”hitta en lösning” och det gjorde hon. Idag är RHEVA Sårskydd en patenterad produkt i två storlekar. Det specialanpassade nätet har en form som ger ett avstånd till såret och fungerar på så sätt som en skiljevägg mellan infektionsriskerna och såret. RHEVA är dessutom enkelt att använda. Dra bara av den skyddande plastfilmen och fäst dit din RHEVA precis som ett vanligt plåster.

 9. Energy Effective Solutions UF – EES utför elinstallationer med fokus på energieffektivitet och smarta lösningar. De erbjuder en kraftfull kombination av tjänster som hjälper kunderna att samordna och finansiera sina energiledningsmål. Deras tjänster sänker energikostnaderna, ökar rörelseresultatet och stöder kundens hållbarhetsmål. Du kan välja själv exakt hur du vill att ditt hem ska styras elektroniskt, häftigt!

 10. Helios Innovations UF – En lite teknik-heavy men häftig idé som kan göra stor skillnad i framtiden. Deras vision är en värld med självförsörjande industrier. Där de har utvecklat en ny avsaltningsteknik som kan rena havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Jätteintressant idé som tåls att kika på.

 11. Sensorem UF – De har utvecklat en klocka med larmknapp och en tillhörande app som ska fungera som extra säkerhet för t.ex de äldre. Larmknappen gör att appen säger till kontaktperson och ger möjligheten till snabbare hjälp än om t.ex larmet kommit till en larmcentral. Om ingen är anträffbar skickas larmet istället till Sensorem som kan agera istället.

Vilka UF företag som JLC investerade i

Tips! Om du vill se UF företag som fått pengar för deras framgångsrika idéer från humorgruppen JLC kan du kolla in den här videon:

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

UF företag: Vad är det?

UF är en förkortning för ung företagsamhet och har funnits sedan 1980. Det ger gymnasieungdomar möjlighet att under ett år prova på att driva företag i form av en hobbyverksamhet. Vad innebär det då att vara en ung entreprenör och hur gör ni för att lyckas på bästa sätt?

Att komma på Idéer till UF företag

När det är dags att starta ett UF företag gäller det och komma på en bra idé. Ibland finns en färdig idé från start, andra gånger behöver olika alternativ jämföras. UF företaget kommer att ta mycket tid och energi – välj något som ligger er varmt om hjärtat och utgå från det!

Men kom ihåg, det bör vara kommersiellt hållbart för att ni ska kunna tjäna pengar på det.

Gemensamma nämnare för UF företag som lyckats

Det finns många framgångsrika UF företag som lyckats riktigt bra. Gemensamt tips från de som driver dessa UF företag är att våga satsa på något som man brinner för samt vikten av bra stöd och hjälp.

Och viktigast av allt:

Alla UF företag som lyckats löser ett verkligt problem för en verklig skara människor.

Att dessutom tro på sin egen idé är avgörande – tror inte ni på den kommer inte någon annan heller att göra det.

"Vi fick in 18 200 kr genom en försäljning. Det bästa med att sälja kaffe är att det är en produkt som många använder sig av dagligen. Därför blev det inga problem att sälja eftersom att de flesta ville köpa."

osynligt porträtt av kvinna
Michaela Wolf
Elev

Tips för att marknadsföra ett UF företag

Se till att potentiella kunder hittar er. För att lyckas behöver ni synas och höras på rätt ställen. Utgå ifrån er egen tjänst eller produkt – vilka är er målgrupp? Utifrån den analysen kommer ni sedan kunna göra en avvägning om hur ni hittar kunder. Ungdomar går att nå via sociala medier och pensionärer kan ni nå genom att annonsera i den lokala tidningen.

Konkreta råd för att komma igång med ert UF företag

Vid uppstarten av ett UF företag finns det några saker att tänka på för och lyckas så bra som möjligt. Här kan ni ta del av 10 tips för er som vill lyckas att på bästa sätt driva ett framgångsrikt UF företag.

Bra idé och kunskap

Två grundläggande delar är att ha en bra idé tillsammans med kunskap. Lär er mer om vad det innebär att driva ett företag först. Vad bör man ha klart i form av affärsplan, hur driver man ett företag och andra viktiga moment. På biblioteket går det att hitta många böcker i ämnet samt läs på om tidigare UF företag. Praktik på en redovisningsbyrå eller ett verkligt företag är ett annat sätt att samla in bredda er kunskap.

Ett startkapital och material

Alla företag behöver ett startkapital i början. Ett tips för att samla in pengar är att sälja produkter via Kaffekassan. På så sätt får ni ett grundkapital att börja med, vilket kan underlätta mycket. Med dessa pengar kan ni köpa in lite material.

Det kan handla om produktkostnader eller marknadsföring ni behöver lägga pengar på för att kunna tjäna ännu mer.

Om ni inte vill sälja produkter kan en loppis, att erbjuda hushållstjänster som att gå ut med hunden eller att anordna något lokalt evenemang på orten kan också hjälpa till att bidra med ett startkapital.

Lär av andra och ta hjälp

UF företag är inte en ny idé utan har nu funnits i över 30 år som fenomen. Ta er därför tid att läsa om företag som valt samma område som er. Vad och hur gjorde de för att lyckas? Det är efterforskning som verkligen kan löna sig för er. Våga även ta hjälp av någon form av mentor. Mentorn kan svara på frågor och vara stöd i stort som smått. Läs bloggar, se föreläsningar och våga ställ frågor till myndigheter för att få svar på frågor.

Gör er röst hörd och tro på er själv

Ni måste våga synas och höras. Berätta för nära och kära om er idé, våga be dom att rekommendera vidare. När ni har möjlighet i olika sammanhang, berätta om ert UF företag helt enkelt! Det är en viktig kombination tillsammans med marknadsföring. Nå ut på sociala medier, annonsera eller stå på den lokala marknaden och sälj er idé. Var själv aktiv i olika forum för att nå ut till rätt segment och visa framfötterna. Knacka dörr, sätta upp lappar eller prata med den lokala mataffären och se om de kan tänka sig att stödja er produkt eller tjänst är andra sätt att nå ut.

Ha kul och ta till er lärdomar

En av de viktigaste sakerna med ett UF företag är att ha roligt! Det är en perfekt chans att ha roligt samtidigt som ni lär er saker om verkliga livet. Hittar ni en balans då det kommer till dessa två delar kommer ni att ha en fantastisk tid framför er. Många känner någon som själv drivit ett UF företag, prata med dom. Ta till er av det ni lär er då det är en bra sak att ha med sig på CV till framtiden. Välj om ni ska ha specifika roller som ekonomi- och marknadsföring ansvarig, eller rotera och lära er lite om allt.

Tro på er själv

Sist men inte minst är det viktigt att ni tror på er själv och det UF företag ni satsar på. Några UF företag kommer att omvandlas till riktiga företag och andra kommer inte att vara en lika stor framgång. Oavsett är det viktigt och komma ihåg att ni är fantastisk som vågar prova och satsa på er idé. Kom ihåg hur mycket ni faktiskt har lärt er under denna resa.