UF-företagsidéer: 11 smarta uf idéer som lyckats!

UF-företagsidéer: 11 smarta UF-idéer som lyckats!

Är du på jakt efter UF-företagsidéer som lyckas? Fortsätt då att läsa denna artikel!

I denna artikel kommer du att få ovärderliga tips och råd som hjälper dig att hitta smarta UF-idéer och säkerställa att ditt UF-företag får den bästa starten.

Upptäck de 11 smartaste UF-ideerna, de bästa strategierna för att locka startkapital och hur du undviker vanliga fallgropar. Med andra ord – förvandla ditt UF-företag till en sensationell succé som kommer att inspirera både dig och andra!

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

11 smarta UF-företagsidéer

UF företagsidéer

Rawstraw (Från UF till Draknästet)

UF-idé

Varje år slängs miljarder plastsugrör runtom i Europa. Plasten som hamnar i naturen utgör inte bara en direkt fara för djuren, utan även för hela vårt ekosystem. Därför har Rawstraw kommit fram till en lösning där vi istället använder oss av 100% hållbara sugrör utan att miljön påverkas negativt. Fantastiskt, eller hur? Rawstraw är numera även ett aktiebolag och har varit med på Draknästet.

@kaffekassan

UF idén som tog fart ? #fyp #tjänapengar #fördig

♬ Graduate – BLVKSHP

Relaterat: Sälj återanvändbara sugrör och kaffe för att samla in startkapital till ert UF-företag

 

Fläckväck UF

UF-idé

Genom att erbjuda en fläckborttagningspenna underlättar Fläckväck UF vardagen för personer som råkar få oönskade fläckar på sina kläder. Med deras portabla och lättanvända penna nära till hands slipper kunden generas över att ha nedfläckade kläder på mötet, föreläsningen, lektionen eller på festen. Pennan kostar 69kr och kan användas upp till 20 gånger beroende på fläckens storlek.

UF-företagsidé: fläckväck

 

ParkingFinder UF

UF-idé

ParkingFinder UF hyr ut privata parkeringar till de som behöver billig parkering i city. Om man reser bort, pendlar eller inte använder sin parkering är detta ett enkelt sätt att tjäna en slant på. Under den regionala mässan 2017 vann företaget många priser, däribland 1:a pris i Årets logga. Den här lösningen är en favorit bland många som kör bil. Hur många gånger har man inte snurrat runt i city för att bara hitta privata parkeringsplatser som stått tomma? Massvis med gånger!

 

MerchSweden UF

UF-idé

Fredrik Rinaldo och Mickel Wallentin står bakom företaget Merchsweden. Via plattformen Instagram agerar de som en återförsäljare av märkeskläder och skor. På så vis har de lyckats att skapa en second-hand-butik som är mer tillgänglig för ungdomar. Många har lyckats hitta gott om fynd, smidigt och enkelt.

 

Locker room talk UF

UF-idé

Locker Room Talk är en icke vinstdrivande organisation som stoppar kränkande snack i killarnas omklädningsrum: ”Vi vet hur mycket skitsnack man kan få höra i killarnas omklädningsrum. Det sitter i väggarna. Men det stannar inte där. Snacket blir till skeva värderingar och följer med killarna ut i livet. Till slut drabbar det någon annan. Nu ska vi förändra det.” är deras mantra. Företaget utbildar killar i åldrarna 10-14 år i jämställdhet och schyssta attityder för att skapa nästa generation av förebilder och framtidens idrottsutövare.

 

Petter Niklas UF

UF-idé

Ett fyndigt namn till ett UF-företag som säljer partykalsonger. På deras instagram står det bl.a. ”Vi erbjuder en stilren och bekväm partykalsong för den modeintresserade mannen. En kalsong för dig med lite balls! Det är bara att punga upp!” De var med i UF-SM 2016, men trots att de var framgångsrika blev det tyvärr ingen vinst för företaget.

 

Makalu Magazine UF

UF-idé

Makalu Magazine startades 2014 och drivs av Ida Ström och Emil Stegfeldt. Deras idé går ut på att fokusera på kvinnliga skidåkare och inspirera tjejer att ta mer plats, åka mer skidor och få killar att vilja inspireras av kvinnliga skidåkare.

 

Rheva UF

UF-idé

RHEVA Sårskydd är en smart UF-idé utvecklad av Sofie Westberg. Idéen uppkom efter en sårskada på en häst mitt i värsta sommarvärmen. Såret satt illa på ett framknä där det inte gick att sy, så veterinärens råd till Sofie var att ”hitta en lösning” – och det gjorde hon!

Idag är RHEVA Sårskydd en patenterad produkt i två storlekar. Det specialanpassade nätet har en form som ger ett avstånd till såret och fungerar på så sätt som en skiljevägg mellan infektionsriskerna och såret. RHEVA är dessutom enkelt att använda; dra bara av den skyddande plastfilmen och fäst dit RHEVA precis som ett vanligt plåster.

 

Energy Effective Solutions UF

UF-idé

EES utför elinstallationer med fokus på energieffektivitet och smarta lösningar. De erbjuder en kraftfull kombination av tjänster som hjälper kunderna att samordna och finansiera sina energiledningsmål. Deras tjänster sänker energikostnaderna, ökar rörelseresultatet och stöder kundens hållbarhetsmål. Du kan välja själv exakt hur du vill att ditt hem ska styras elektroniskt, häftigt!

 

Helios Innovations UF

UF-idé

Helios Innovations vision är en värld med självförsörjande industrier. Som idé har de utvecklat en ny avsaltningsteknik som kan rena havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Jätteintressant idé som tåls att kika vidare på.

 

Sensorem UF

UF-idé

Sensorem UF har utvecklat en klocka med en inbyggd larmknapp och en tillhörande app som ökar säkerheten för äldre personer. När larmknappen aktiveras, meddelar appen automatiskt en förutbestämd kontaktperson och möjliggör snabbare hjälp jämfört med att vänta på en larmcentral. Om ingen svarar, skickas larmet till Sensorem, som kan vidta åtgärder i stället.

Vilka UF-företagsidéer har JLC investerat i?

 

Tips! Om du vill se UF-företag som fått pengar för deras framgångsrika idéer från humorgruppen JLC kan du kolla in den här videon:

I videon har JLC en pott på 30 000 kr som de investerar i 3 av dessa 10 UF-företag:

 1. Pilsnerbollen UF
 2. Hållbar UF
 3. Smålandschips UF
 4. Éclat UF
 5. Smarta Smulor UF
 6. Äggsperten UF
 7. Reproduce UF
 8. Replace UF
 9. Smaksak UF
 10. Hemply UF

Många smarta UF-idéer kan utlovas i videon!

Tjäna ihop startkapitalet till ert UF-företag med Kaffekassan

ekologiskt kaffe

En bra UF-företagsidé blir lättare att genomföra med ett startkapital. 

Genom att sälja med Kaffekassan kan du snabbt få in ett startkapital genom att sälja kaffe, te, och återanvändbara produkter. Genom att använda vår kalkylator nedan kan du också räkna ut hur mycket ert UF-företag kan tjäna ihop och vad du behöver sälja med Kaffekassan:

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Vad är ett UF-företag?

Ett UF-företag (förkortning för ”Ung Företagsamhet”) är en spännande och utbildande verksamhet som ger gymnasieelever i Sverige möjligheten att starta och driva sina egna företag under 1 år.

Syftet med UF-företag är att främja entreprenörskap, affärsförståelse och samarbetsförmåga. Denna unika erfarenhet ger de som starta ett UF-företag en möjlighet att utforska företagsvärlden och förvandla sina affärsidéer till verklighet.

Vad är bra UF-företagsidéer?

Vad är egentligen en bra UF-företagsidé? En framgångsrik UF-idé bör vara kreativ, relevant och genomförbar. Den ska lösa ett befintligt problem eller tillgodose en specifik efterfrågan i samhället. 

Smarta UF-idéer bör även vara innovativ och skilja sig från konkurrensen. Den behöver inte vara komplicerad, men den bör erbjuda något unikt eller förbättra något befintligt. 

Ytterligare en viktig aspekt att överväga är målgruppen – vem är produkten eller tjänsten avsedd för? Att förstå målgruppen och deras behov är väsentligt för att lyckas med en UF-idé!

13 goda råd för att komma igång med smarta UF-idéer

När du har kommit på en eller flera UF-företagsidéer finns det några saker att tänka på för att lyckas så bra som möjligt. Här kommer ytterligare 10 tips för att lyckas med UF-företagsidéer:

 

1. Bra idé och kunskap

Två grundläggande delar är att ha en bra idé och kunskap. Lär dig först vad det innebär att driva ett företag. Vad bör man ha klart i form av affärsplan? Hur driver man ett företag och andra viktiga moment? På biblioteket och online går det att hitta många bra böcker om ämnet, samt om tidigare UF-företag. Praktik på en redovisningsbyrå eller ett verkligt företag är ett annat sätt att samla in och bredda din kunskap.

Identifiera din passion och intressen: Börja med att tänka på vad du brinner för och vad som intresserar dig mest. UF-företagsidéer som är kopplade till dina egna intressen är mer benägen att vara engagerande och hållbar.

TIPS! Använd en framework-mall genom Miro för att strukturera och planera din verksamhet.

 

2. Utveckla en affärsplan

Skapa en detaljerad affärsplan som innehåller mål, målgrupp, budget, marknadsföringsstrategi och en tidsplan för genomförandet. En tydlig plan hjälper dig att hålla fokus och strukturera din UF-idé.

 

3. Välj om du ska arbeta själv eller med ett team

Att jobba med en UF-företagsidé tillsammans med ett lag kan vara en bra idé. Olika personer har olika styrkor som kompletterar ens egna. Ett diversifierat team kan på så sätt hantera olika aspekter av verksamheten mer effektivt.

 

4. Fokusera på mål och mätbara resultat

Sätt specifika och mätbara mål för din UF-företagsidé. Detta kan inkludera mål för försäljning, marknadsandelar eller tillväxttakten. Genom att ha tydliga mål kan du mäta framstegen och justera din strategi när det behövs.

 

5. Skapa en prototyp eller ett koncept

Om möjligt, skapa en prototyp eller ett koncept som du kan använda för att demonstrera din UF-företagsidé för potentiella investerare, kunder och partners. Detta kan göra idén mer begriplig och konkret.

 

6. Sök mentorskap och rådgivning

Ta kontakt med erfarna entreprenörer eller företagsrådgivare för att få värdefullt mentorskap och rådgivning. De kan erbjuda insikter och vägledning baserat på deras egen erfarenhet.

TIPS! Läs mer om UF-rådgivning genom att klicka här.

 

7. Testa din UF-företagsidé

Innan du går ”live” med din idé, testa den med en liten grupp målgrupp. Detta ger dig värdefull feedback och möjlighet att göra justeringar om det behövs.

TIPS! Läs boken ”The Mom Test” av Rob Fitzpatrick. Boken handlar om hur du genomför effektiva kundintervjuer för att få ärlig och användbar feedback från potentiella kunder när du utvecklar din produkt eller startar ett företag. Bokens titel syftar på idén att du inte kan lita på att din mamma eller nära vänner ger objektiv feedback om din idé eftersom de ofta är benägna att vara snälla och stödjande oavsett vad du säger.

 

8. Arbeta på din säljstrategi

Identifiera hur du kommer att nå ut till dina kunder och sälja din produkt eller tjänst. Utveckla en säljstrategi som inkluderar marknadsföringskanaler, prissättning och försäljningsmetoder.

 

9. Hantera din budget

Håll noggrann koll på din ekonomi och budget. Följ upp dina utgifter och intäkter noggrant och var beredd att göra justeringar om det behövs.

TIPS! Titta på den här filmen där Jonas Carp gör en resultatbudget för UF-företag:

 

10. Bygg ett starkt nätverk

Anslut dig till UF-företagssamhället och bygg relationer med andra UF-företagare, mentorer och potentiella partners. Ett starkt nätverk kan vara ovärderligt för din UF-företagsidé.

 

Samla in startkapital till UF-företaget: Sälj produkter från Kaffekassan

Alla företag behöver ett startkapital i början. Ett tips för att samla in pengar är att sälja produkter via Kaffekassan. På så sätt får du ett grundkapital att börja med, vilket kan underlätta mycket. Med dessa pengar kan du köpa in material eller investera i din UF-företagsidé.

Produkterna du kan sälja genom Kaffekassan är delikatesskaffen, te, samt återanvändbara produkter som flaskor, kaffefilter och sugrör. Med sortimentet kan du inte bara tjäna ihop till startkapitalet, du kan även inspirera era kunder till att handla mer hållbart.

produkter

Om du inte vill sälja produkter kan en loppis, att erbjuda hushållstjänster eller att anordna något lokalt evenemang också hjälpa till att bidra med ett startkapital.

 

11. Lär av andra och ta hjälp

UF-företag är inte en ny idé utan har funnits i över 30 år. Läs därför på om företag som valt samma område som . Vad och hur gjorde de för att lyckas? Det är efterforskning som verkligen kan löna sig för dig. Våga även ta hjälp av någon form av mentor. Mentorn kan svara på frågor och vara stöd i stort som smått. Läs bloggar, se föreläsningar och våga ställa frågor till myndigheter för att få svar på frågor.

 

12. Gör din röst hörd och tro på dig själv

Du måste våga synas och höras. Berätta för nära och kära om er idé, våga be dom att rekommendera vidare. När du har möjlighet i olika sammanhang, berätta om ert UF företag helt enkelt! Det är en viktig kombination tillsammans med marknadsföring. Nå ut på sociala medier, annonsera eller stå på den lokala marknaden och sälj er idé. Var själv aktiv i olika forum för att nå ut till rätt segment och visa framfötterna. Knacka dörr, sätta upp lappar eller prata med den lokala mataffären och se om de kan tänka sig att stödja er produkt eller tjänst är andra sätt att nå ut.

 

13. Ha kul och ta till dig lärdomar

En av de viktigaste sakerna med ett UF företag är att ha roligt! Det är en perfekt chans att ha roligt samtidigt som du lär dig saker om verkliga livet. Hittar du en balans då det kommer till dessa två delar kommer du att ha en fantastisk tid framför dig. Många känner någon som själv drivit ett UF företag, prata med dom. Ta till dig av det du lär dig då det är en bra sak att ha med sig på CV till framtiden. Om du jobbar med ett team så välj om ni ska ha en specifik roll som t.ex ekonomi- och marknadsföringsansvarig, eller rotera och lära er lite om allt.

Att komma på smarta UF-idéer (5 tips)

Ibland finns en färdig UF-idé från start, andra gånger behöver olika alternativ jämföras. För att hjälpa lite på traven har vi sammanställt 5 tips på hur du kan tänka för att komma på smarta UF-idéer:

 

 1. Identifiera problem eller behov: Fokusera på att lösa ett specifikt problem eller tillgodose en tydlig efterfrågan. Fråga dig själv och din omgivning vad som kan förbättras eller förenklas i vardagen. Genom att identifiera verkliga problem och behov kan du komma på idéer som har potential att bli framgångsrika UF-projekt.

 2. Tänk kreativt: Utmana dig själv att tänka utanför boxen. Kreativitet kan öppna dörrar till nya idéer och innovationer. Försök att kombinera olika koncept eller se saker från en annan synvinkel. Ibland ligger de mest lönsamma idéerna i oväntade kombinationer.

 3. Marknadsundersökning: Genomför en grundlig marknadsundersökning för att förstå din målgrupp och konkurrensen. Vad gör andra UF-företag inom samma bransch, och vad saknas på marknaden? Kunskap om marknaden kan hjälpa dig att skapa en idé som är både relevant och konkurrenskraftig.

  TIPS! Läs boken ”The Mom Test” av Rob Fitzpatrick. Boken handlar om hur du genomför effektiva kundintervjuer för att få ärlig och användbar feedback från potentiella kunder när du utvecklar din produkt eller startar ett företag. Bokens titel syftar på idén att du inte kan lita på att din mamma eller nära vänner ger objektiv feedback om din idé eftersom de ofta är benägna att vara snälla och stödjande oavsett vad du säger.


 4. Teamarbete: Arbeta tillsammans med ett team. Olika personer kan ha olika perspektiv och erfarenheter som kan leda till nya idéer. Brainstorma tillsammans och diskutera olika koncept för att hitta den bästa UF-idén.

 5. Hållbarhet och samhällsnytta: Fundera över hur din idé kan vara hållbar och göra en positiv påverkan på samhället. Hållbarhetsaspekter, som miljövänlighet eller socialt ansvarstagande, kan locka kunder och investerare för din UF-idé.

 

Kom ihåg att UF-företag tar mycket tid och energi, och det bör vara kommersiellt hållbart. Försök därför att komma på en smart UF-idé som ligger varmt om hjärtat och utgå från den!

Gemensamma nämnare för lyckade UF-företagsidéer

Det finns många framgångsrika UF-företagsidéer som lyckats riktigt bra, och det finns 4 gemensamma tips från de som lyckats driva UF-företag: 

 1. Våga satsa på det du brinner för.
 2. Omringa dig av bra stöd och hjälp.
 3. Lös ett verkligt problem för en riktig skara människor.
 4. Du måste tro på din idé

Relaterat: Behöver du en rådgivare till ditt UF-företag? Läs hur du hittar en här!

5 sätt att marknadsföra smarta UF-idéer

Även om du har bra UF-företagsidéer måste du kunna marknadsföra ditt UF-företag. Här är 5 tips på hur du kan lyckas med din marknadsföring:

 

1. Bygg en stark online-närvaro:

Skapa en professionell webbplats och närvaro på sociala medier för ditt UF-företag. På detta vis kan du lätt dela regelbundet innehåll som visar din smarta UF-idé på ett attraktivt sätt. Online kan du även använda dig av relevant och engagerande innehåll för att bygga upp intresse och följare.

TIPS! Använd WordPress, Wix, Webflow, eller Mixo för att snabbt skapa en hemsida för din UF-företagsidé.

 

2. Använd influencer-marknadsföring:

Samarbeta med lokala influencers eller branschexperter som matchar din målgrupp. Influencers kan hjälpa till att sprida budskapet om din UF-idé till en bredare publik och ge trovärdighet åt ditt varumärke.

TIPS! Använd sociala medier så som TikTok, Instagram, eller Facebook för att samarbeta med influencers.

 

3. Delta i mässor och evenemang:

Genom att delta i UF-mässor, lokala evenemang och utställningar kan du presentera din UF-företagsidé för människor som är intresserade av entreprenörskap och innovation. Detta ger dig möjlighet att personligen engagera potentiella kunder och partners.

 

4. Skapa en stark visuell identitet:

En smart UF-idé blir ännu bättre med en attraktiv logotyp och varumärkesidentitet. Att ge ditt UF-företag ett visuellt lyft skapar både igenkänning bland din målgrupp och på marknaden.

 

5. Använd lokala medier och samarbeten:

Att använda dig av lokala medier som tidningar, radio eller lokala TV-kanaler är ett utmärkt sätt att sprida din UF-idé och ditt företag. På detta sätt kan du också nå din målgrupp på en regional nivå och samarbeta med andra lokala företag eller organisationer.

Sammanfattning av UF-företagsidéer

I denna artikel har du fått knep, tips, och råd hur du lyckas med UF-företagsidéer.

I artikeln har du fått möjligheten att ta del av:

 • 11 smarta UF-företagsidéer
 • Vilka UF-företagsidéer JCL valde att investera i
 • 5 praktiska tips om hur du kan komma på smarta UF-idéer
 • Gemensamma nämnare som har lett till framgång inom UF-världen
 • 5 kraftfulla sätt att marknadsföra dina egna bra UF-företagsidéer
 • 13 ovärderliga råd för att komma igång med smarta UF-idéer

Återkom till denna artikel om du behöver fler tips eller bli påmind om andra knep för att lyckas med din UF-idé.

Stort lycka till med din UF-företagsidé!