Världens dyraste kaffe: Det som gör Kopi Luwak speciellt

7 saker du borde veta om världens dyraste kaffe (Kopi Luwak)

Inlägg

Vet du hur man tillverkar världens dyraste kaffe? Du kommer garanterat bli chockad när du läser det!

I artikeln får du veta allt om hur man tillverkar världens dyraste kaffe, hur otroligt dyrt det är, och läsa om hur det smakar.

Efter mer än 5 år av att producera delikatesskaffe har vi på Kaffekassan samlat ihop en hel del kunskap om just kaffe.

Fortsätt läsa för att få reda på hur världens dyraste kaffe produceras. Du kommer ångra dig om du inte gör det!

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Världens dyraste kaffe – Kopi Luwak

Föreställ dig en vacker solnedgång i det tropiska Indonesien.

Dagens sista solstrålar lyser upp kaffebuskarnas röda bär. Ur buskaget kryper ett kattliknande djur fram, en palmmård.

Den börjar tugga i sig kaffebären och smyger sedan vidare in i kvällen.

Någon gång under natten kommer djuret att bajsa, och det är av resterna i avföringen som världens dyraste kaffe görs.

Kopi luwak är alltså ett kaffe gjort på de bönor som fått gå ett varv genom matsmältningen på en palmmård.

Kopi luwak började göras i Indonesien under 1800-talet då Nederländerna till stor del styrde kaffeproduktionen i landet. De lokala arbetarna fick inte ta del av skörderna så de fann egna vägar att producera kaffe utan att göra holländarna arga, via palmmårdens avföring.

Det sägs att kopi luwak tidigt blev en värdefull handelsvara, och priset som det dyraste kaffet i världen håller sig än idag.

Vad är en palmmård?

Palmmården är ett nattaktivt djur som finns i hela Sydostasien som spenderar större delen av sitt liv för sig själva uppe i träd. Den är ungefär lika stor som en katt, med svart mask över ögonen likt en tvättbjörn och en lång, smal svans. Palmmården är en allätare som tuggar i sig insekter, fågelägg, frukt och så klart kaffebären som används till det dyraste kaffet i världen.

Hur tillverkas världens dyraste kaffe?

  1. Palmmården äter de godaste och mest mogna kaffebären vilket är en grundförutsättning för ett bra kaffe.
  2. I djurets mage löses kaffebärets fruktkött upp, men fröet i mitten, kaffebönan, lämnas nästintill intakt och börjar jäsa. Jäsningen blandat med enzymerna i magen tar bort en del av syran och bitterheten i kaffet vilket gör att kopi luwak får en särskilt mjuk smak.
  3. Drygt ett dygn efter att bönorna har ätits kommer de ut igen i form av en fast energibar, som en nötigare snickers. Dessa samlas in av kaffebönderna som separerar bönorna från resten av avföringen.
  4. Kaffebönorna tvättas noggrant innan de läggs i solen för att torka. När de är torra tar man bort det yttersta skalet och mortlar innehållet för att få ut den innersta kärnan. Om du är orolig för att bli sjuk av ”bajskaffet” är det ingen fara. De här kaffebönorna görs rent så noga att de i slutändan har mindre bakterier än vanliga kaffebönor.
  5. Nu är kaffebönorna redo att rostas, malas och drickas. När hela den här processen är klar har man blivit av med åttio procent av kaffebönans totalvikt. Tio kilo kaffebönor ger alltså två kilo färdigrostad produkt.

Relaterat: Testa vår kalkylator och se hur mycket er förening eller klass kan tjäna på en insamling med Kaffekassan.

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Varför Kopi luwak är förbjudet på många ställen

Naturlig tillverkning av kopi luwak sköts genom att tillverkarna går ut i kaffeplantagen och letar efter avföring på marken vilket är ett tidskrävande och inte alltid ett lyckat jobb, men det arbetet är en del av det som gör kaffet till världens dyraste. För att effektivisera processen och möta den stora efterfrågan på kaffet har många tillverkare valt att fånga palmmårdar i små burar där de tvångsmatas med kaffebär för att bönderna ska få en säker tillgång till avföringen. De vanligtvis nattaktiva djuren som vanligtvis lever ensamma spenderar nu hela dagarna vakna på små ytor i närkontakt med både människor och andra palmmårdar vilket orsakar en enorm stress och lidande. Därför har flertalet insatser gjorts, och om du t.ex. skulle komma över kopi luwak och se någon av certifieringen Rainforest Alliance eller UTZ, så kan du känna dig trygg i att djuren inte har behandlats illa.

Hur mycket kostar världens dyraste kaffe?

Det dyraste kaffet i världen kostar mellan 2000-8000 kronor per kilo beroende på faktorer som om djuren är frigående eller inburade, och hur stor gården är.

Om man räknar att det går 12 gram kaffe per två deciliter kaffe, alltså en lagom kopp, så kostar en kopp bajskaffe mellan 24 och 96 kronor.

Det är som att betala för kaffe på ett café, fast hemma i din egen kaffebryggare. Snacka om världens dyraste kaffe!

Vad smakar det dyraste kaffet i världen?

Kaffet har en rund och len smak som dröjer kvar länge i munnen. Smaken påminner om mörk choklad med toner av mörk sirap, och i bakgrundsnoterna märks en jordig smak som även stannar i eftersmaken. Det finns en svag beska som är mycket mildare än i en vanlig kopp kaffe. Är det dyraste kaffet i världen också det godaste? Det är upp till dig att avgöra! Vilket leder oss till nästa fråga…

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Kan man köpa världens dyraste kaffe i Sverige?

De flesta svenska kaffehandlare har valt att inte sälja kopi luwak (även kallat ”bajskaffe”) på grund av hur palmmårdarna behandlas på tillverkningsorterna, och det kan vara svårt att få tag på Rainforest Alliance eller UTZ-certifierat kopi luwak-kaffe. Det går dock att beställa från butiker utomlands ifall du skulle vara sugen på att testa. Men se då till att köpa världens dyraste kaffe från ett plantage där djuren får gå fria och må bra! Det finns också en hel del kaffe som marknadsförs som kopi luwak som egentligen är vanligt kaffe så håll utkik och läs det finstilta.

Sammanfattning

Ett fantastiskt gott kaffe! Kopi luwak är ett kaffe som är spännande på alla sätt. Både sättet det tillverkas på och det skyhöga priset är helt otroliga. En hög avföring gick från att vara det enda sättet för lokalbefolkningen att få dricka kaffe till att bli det dyraste kaffet i världen. En sak är säker, det krävs nog en riktigt kaffetokig person för att våga smaka på ett detta kaffe.