Stipendium till klassresa (och söka bidrag till skolan)

Vilket är det bästa stipendium till klassresa? Se hela listan här!

Inlägg

Behöver du och din klass ett stipendium för att ha råd med drömklassresan? Då ska du fortsätta läsa den här artikeln!

I denna artikel kommer du att hitta 8 populära stipendier till klassresan och hur du bäst kan söka dessa. Du kommer också lära dig att söka bidrag till skolan och hur du snabbt kan tjäna pengar till klassresan.

 

Fortsätt läsa artikeln om du vill ha tips på stipendium till klassresa!

Hur mycket pengar vill ni tjäna?

Hur många är ni i gruppen?

Skriv i rutan ovan.

Bra jobbat!

Skriv din e-post för att se resultatet.
Antal produkter ni behöver sälja för att tjäna

Vilket betyder att varje person behöver sälja runt

produkter för att nå ert insamlingsmål.
Starta försäljning

Ett stipendium för er klassresa

Sök ett stipendium för klassresa och öka chanserna att få komma iväg på något väldigt speciellt. Det finns många typer av stipendium till skolresa att lära sig mer om. Att få ett stipendium för klassresan kan göra att drömmen går att genomföra!

Vad är ett stipendium?

Vad är ett stipendium?

Vad är egentligen ett stipendium? Det Kännetecknas av att det är en gåva i form av pengar som är tänkt att täcka något specifikt. Som i detta fall kan det vara ett stipendium för skolresa.

Vad krävs för ett stipendium?

Att söka ett stipendium är något alla klarar av. Ibland kan det finnas färdiga mallar som man fyller i och andra gånger behöver man skicka in brev med motiveringar och intyg.

Vad tycker eleverna om stipendium?

Hajbo Nytt i Finland gjorde ett reportage om just detta. Se det här:

Bra stipendium för skolklasser

Olof Palmes minnesfond finns för att öka den internationella förståelsen för ungdomar genom utbyte med elever från Polen.

Belopp som har beviljats är allt från 15 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Via Radiohjälpen går det att söka stipendium för klassresa också för resor både inom och utom landet. Här finns inget fast belopp utan varierar beroende på behov.

Summering av stipendier:

 1. Olof Palmes minnesfond
 2. Radiohjälpen

Resor till annat land

Det finns många typer av stipendium för klassresa för de som vill komma utanför Sveriges gränser. Generellt finns motkrav att man gör någon typ av insats i landet man besöker. Det kan vara ett besök på ett barnhem och dela ut leksaker och liknande.

Relaterat: Bästa klassresan? Se hela top 27-listan

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kaffekassan (@kaffekassan)

Lokala och regionala stipendium

Den lokala och regionala organisationen av Lion kan bevilja ett mindre belopp när man söker stipendium för klassresa. I utbyte får klassen hålla ett föredrag om resan efteråt.

Svenska kyrkan är ett annat ställe där det ibland går att få ett mindre belopp beviljat. Båda typerna av stipendium beviljas med fokus på humanitära insatser.

Summering av stipendier för skolklasser:

 1. Lion
 2. Svenska kyrkan

Stiftelser med fokus på läger och idrott

Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne erbjuder stipendium för skola med fokus på unga. Här redovisar man kostnader för exempelvis ett läger och kan få tillbaka en del av summan. Stiftelsen Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibyllas minnesfond har fokus på att alla barn ska kunna deltaga i idrott. Beloppet varierar utifrån behovet från den sökande föreningen.

Olika stipendium till klassresa

Många av de stipendium som finns på marknaden idag har fokus på barn och unga. Stipendiet Idéer för livet vill öka hälsa och välmående hos unga. Det är fritt att ansöka om hur stort stöd man vill, sedan är det bara att avvakta och se vad som beviljas. Stipendiet erbjuds i samarbete med försäkringsbolaget Skandia och riktar sig till exempelvis studieresor.

 

Jordbruksverket – för föreningar på landsbygden

Föreningar på landsbygden kan söka stipendium för klassresa från Jordbruksverket. Fokus på att utveckla anläggningar och därför kan det beviljade beloppet variera stort. Linnea och Josef Carlssons stiftelse fokuserar också på föreningar för ungdomar upp till 25 år med neurologiska funktionsvariationer.

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kaffekassan (@kaffekassan)

Söka bidrag till skolan: 8 användbara steg

Att söka bidrag till skolan, oavsett om det handlar om en klassresa, utrustning eller andra ändamål, är en process som kräver planering. Nedan kan du läsa steg-för-steg-instruktioner om hur du kan söka bidrag till skolan:

 1. Identifiera vad klassen behöver och målet: Börja med att bestämma vad skolan behöver och varför. Om det är en organisering av klassresa kan klassen planera var de vill någonstans och uppskatta vad det kommer att kosta. Var så tydlig som möjligt med målet!
 2. Budget och finansiell planering: Gör en detaljerad budget som visar hur stipendiepengarna kommer att användas. Detta ger en övertygande bild för dit ni ansöker om bidrag till skolan sen.
 3. Gör research för bidrag: Gör research så blir det lättare att söka bidrag till skolan. Det kan vara från privata stiftelser, offentliga myndigheter, lokala och nationella organisationer eller företag som vill stödja skolor.
 4. Skriv en projektförfrågan eller ansökan: För varje bidragsgivare måste du skriva en välformulerad projektförfrågan eller ansökan. Denna ansökan bör innehålla en tydlig beskrivning av ditt ändamål, hur pengarna kommer att användas, och hur det kommer att hjälpa skolan.
 5. Följ ansökningsinstruktioner: Följ de instruktionerna som varje bidragsgivare ger om du ska söka bidrag till skolan. Att följa instruktionerna hjälper bidragsgivaren att lättare ta ett beslut om ansökan.
 6. Hör av dig och vänta på svar: Efter att du har skickat in din ansökan, hör av dig till bidragsgivaren. Det kan ta tid innan du får svar, men ha tålamod! En vänlig hälsning och påminnelse kan gå långt.
 7. Var beredd på avslag och anpassa din strategi: Det händer tyvärr att du kan få avslag när du söker bidrag till skolan, men det är en del av processen. Om din ansökan avslås, lär dig från det och justera din strategi inför nästa ansökan.
 8. Tacka om du blir beviljad: Om du får ett bidrag är det viktigt att tacka. Kom ihåg att också följa eventuella riktlinjer som bidragsgivaren har för användningen av medlen.

Att söka bidrag till skolan kan vara en tidskrävande process, men det kan hjälpa din skola att förverkliga roliga projekt. Var noggrann, professionell och tålmodig under hela processen så kommer allt gå som det ska.

"Raoul Wallenbergs skolan, Klass 3B tjänade 19 992 kr på sin första försäljningsrunda"

Tjäna pengar utan ett stipendium till klassresan

Har klassen ännu inte lyckat få ett stipendium till klassresan? Lyckligtvis finns det ett lönsamt alternativ för att snabbt och lätt tjäna pengar till klassresan: starta en försäljning med Kaffekassan.

 

Tjäna en av marknadens högsta förjänster

Med Kaffekassan kan du och din klass snabbt tjäna en av marknadens högsta förtjänster med upp till 67 kr per såld produkt.

Nedan kan du läsa om 10 grupper som har lyckats tjäna pengar till klassresan:

 

Markaryds IF: 22 331 kr

Raoul Wallenbergs skolan: 19 992 kr

Åkarp IF: 18 224 kr

Änglagårdsskolan: 17 487 kr

Nosaby IF: 15 611 kr

Åsaskolan: 13 255 kr

Gränbyskolan: 11 992 kr

Craftstaden IBK: 11 343 kr

IK Baltichov: 7992 kr

Kunskapsskolan Örebro: 6102 kr

 

Tjäna pengar med klimatsmarta produkter

Med Kaffekassan kan ni dessutom erbjuda era kunder klimatsmart kaffe, kaffebönor, teer, och återanvändbara produkter. Kaffet är också KRAV-märkt och ekologiskt.

 

Börja tjäna pengar till drömklassresan med Kaffekassan

Över 50 000 nöjda ungdomar har sålt med Kaffekassan och lyckats tjäna pengar till klassresan. Så samla klassen och tjäna pengar till klassresan du med! Klicka på knappen nedan för att börja tjäna pengar till klassresan.

 

Starta försäljning

Söka fonder för skolan: vad är fonder?

Fonder är sparade pengar som kan komma från privatpersoner, organisationer eller företag. De som har pengarna investerar sedan dessa i till exempel utbildning, välgörenhet, vetenskaplig forskning eller kulturprojekt.

Om du ska söka fonder för skolan kan du pröva att höra av dig till dessa 2 organisationer:

Stiftelsen Allmänna Barnhuset: Denna stiftelse kan finansiera projekt och initiativ som gynnar barns välmående, utveckling och utbildning.

Skolverket: Ibland erbjuder Skolverket ekonomiskt bidrag och stöd för skolor i Sverige.

Leta olika stipendium

Att leta och söka stipendium för klassresa kan vara väldigt lönsamt. Kom ihåg att det kan finnas speciella stipendium för skola att söka också lokalt på orten. Många stipendium för skola är inriktade på väldigt specifika saker. Som fonden från C.F Lundström som kan ge ett bidrag för att jobba med nykterhet bland ungdomar, exempelvis en klass.

Sök flera olika stipendium

Har klassen bestämt sig för en speciell typ av skolresa är det bara och börja leta stipendium för skola. Våga söka flera olika då det kan vara hög konkurrens mellan alla sökanden. Skulle ni bli erbjuden två eller fler stipendium till klassresa kan ni välja att acceptera det som passar er allra bäst.

Andra sätt att få in pengar

Om ni är villiga att kavla upp ärmarna och jobba hårt i er grupp, så finns många företag som kan hjälpa er. Företagen erbjuder ofta ett komplett koncept med allt från produkter, säljkataloger och löpande support under hela er försäljningsprocess.

Kaffekassan har hjälpt skolklasser, lag och föreningar att samla in pengar sedan 2015 – och sålt tiotusentals produkter genom klasser som vill åka på klassresor tillsammans. Kolla in hur ni kan ha en kaffeförsäljning här! Vi erbjuder även ett sortiment av hållbara produkter såsom termosflaska, återanvändbara kaffefilter, och mycket mer.