Skapa nya minnen med en klassresa utomlands

I den här artikeln kommer du få veta mer om 7 st populära destinationer som passar riktigt bra för en klassresa utomlands och för vilken typ av skolklasser de passar.

Jag har själv varit på ett flertal av destinationerna som tas upp och hört tiotals utlåtanden från de skolklasser som vi hjälpt komma iväg under de senaste fem åren.

Fortsätt läsa för att få veta mer om er nästa klassresa utomlands! (du lär dig även om andra kulturer på samma gång)

Varför ska man åka på klassresa utomlands?

Fördelar

Att åka på klassresa utomlands är något helt annat än att stanna i Sverige. Förutom att ni får ta del av fantastiska kulturella och historiska upplevelser så blir klassgemenskapen mycket starkare av att komma iväg och isolera sig från svenska gemenskaper under några dygn.

Under er klassresa utomlands kan ni ta del av upplevelser som inte går att göra i Sverige. Ta del av andra världskrigets hemskheter i Berlin eller gå på museum London. Smaka på maträtter du aldrig hört talas om förut och skapa minnen för livet.

Besök en skola utomlands och fundera på hur det hade varit om du bodde där. För språkintresserade studenter finns det alla möjligheter att bli bra på något mer språk än svenska eftersom man tvingas öva varje dag under resans gång.

Nackdelar

Det största hindret för att åka klassresa utomlands är priset. Det är såklart inte gratis med alla resor inom Sverige heller, men bara transporten utomlands kan tömma en hel klassbudget.

Som tur är erbjuder de flesta resebolag och boenden grupprabatter som kan underlätta, dessutom finns det fonder och stiftelser som stödjer resor till exempelvis förintelseläger.

Andra hinder som man bör ha i åtanke är att alla i gruppen kanske inte känner sig redo att åka iväg utan sin familj, eller kanske att personer har lätt för åksjuka och inte klarar längre sträckor i buss och tåg.

Transport

Det billigaste alternativet för skolklasser eller stora grupper är oftast att hyra en egen buss som kan ta er direkt från start till mål utan stopp där emellan, och för en extra kostnad brukar chaufförerna kunna köra er mellan de olika sevärdheterna på plats också. På bussen har ni gott om tid att svetsa samman klassen innan aktiviteterna fyller schemat, och på resan hem kan ni skratta åt alla minnen ni skapat.

Även tåg är ett fullgott alternativ, men lämpar sig bättre för mindre grupper som inte kan fylla en buss på egen hand. Restiden blir i regel kortare men för längre resor får man räkna med åtminstone två byten. Där gäller det att planera i förväg så man inte fastnar alltför länge på en station under ett byte då det kan leda till rastlösa ungdomar.

För längre resor är det absolut smidigaste alternativet att flyga. Med ett lågprisflyg behöver inte kostnaden skena iväg alltför mycket, och man får väga in hur mycket man tycker att den sparade restiden är värd.

Nu till ett av de första populära resmålen för skolklasser…

Upplev mäktiga Berlin under er gruppresa

Att göra där

Berlin och närliggande områden har väldigt mycket bevarat från andra världskriget som ni på er skolresa kan besöka. Strax utanför staden ligger ett av de många olika koncentrationsläger som byggdes under 1900-talet, Sachsenhausen.

Ett besök dit är en ögonöppnande upplevelse för både elever och vuxna, och är något som alla kommer ta med sig resten av livet.

På samma tema hade ni kunnat besöka Terrorns Topografi som är ett museum där nazisternas brott innan, under och efter andra världskriget är dokumenterade. Museet ligger på samma plats som Gestapo och SS hade sina högkvarter.

För lite mer lättsam stämning under er gruppresa i Berlin kan ni besöka den världsberömda shoppinggatan Kurfürstendamm. Utmed den 3,5 kilometer långa avenyn finns också flertalet kyrkor och skulpturer som är mer än sevärda!

Eller varför inte gå upp på Reichstag och titta ner på de arbetande politikerna genom glaskupolen på taket. Detta är bara några av alla olika aktiviteter ni hade kunnat göra på er klassresa i Berlin .

Ta sig runt

Att ta sig runt på gruppresan i Berlin är supersmidigt! Med ett Berlin Welcome Card får ni tillgång till tunnelbana, spårvagn, tåg och buss; och det är aldrig långt till närmaste station. Kortet går att köpa med giltighet i upp till sex dagar Med samma kort får ni också rabatt på ett flertal museer och restauranger.

Att åka taxi i Berlin är snäppet billigare än i svenska storstäder. För korta resor under två kilometer ligger det en fast taxa på 5 euro vilket är helt överkomligt, men för längre sträckor kan priset sticka iväg.

Jag heter Linnéa och jobbar på Kaffekassan
Linnéa från Kaffekassan

Hur er grupp kan tjäna 7923 kr på 2,5 veckor

De flesta grupper som säljer våra produkter tjänar mellan 8000 kr och 22000 kr

  • ☕ Omtyckta produkter
  • ? Snabba leveranser
  • ? Personlig säljsupport

Fyll skolresan utomlands i Prag med trend och kultur

Att göra där

Prag är fyllt av fantastiska slott, broar och kyrkor. Det mest kända slottet är Pragborgen som är världens största slott! Innanför murarna finns fyra palats, fyra kyrkor och fem trädgårdar. En annan sevärdhet som är omöjlig att missa är Karlsbron som går över stadens flod Moldau. Bron byggdes redan år 1357 och pryds av torn och statyer.

För lite krigshistoria under er klassresa utomlands bör ni ta en dagstur till koncentrationslägret Theresienstadt. Lägret sades vara ett sparesort för äldre judar där de kunde gå i pension i säkerhet, och nazisterna lurade till och med Röda Korset.

I Prag finns det mycket historia i de judiska kvarteren som har funnits sedan 900-talet. Området klarade sig genom andra världskriget eftersom nazisterna ville ha kvar området som ett museum över en utdöd ras. Judiska föremål från hela Europa skickades hit och finns nu att se på det judiska museet.

Relaterat: Varför inte en skolresa i Göteborg? Se våra favoritdestinationer nu.

Ta sig runt

Kollektivtrafiken i Prag är ett välbyggt nätverk av spårvagnar och tunnelbanor. Spårvagnsnätet består av hela 31 olika linjer! Bussarna i Prag går främst i de yttre delarna av staden och är inte lika relevanta för turister. Det finns en tre-dagarsbiljett som gäller på all kollektivtrafik för enkelt resande under gruppresan.

Att åka taxi i Prag kan vara extremt billigt, men det finns en risk att man blir lurad att betala höga priser. Om ni tar en taxi från gatan så försök se till att det är med ett trovärdigt bolag, och kom överens om priset innan ni åker.

Upplev världsmetropolen i London på gruppresa utomlands

Att göra där

London är en perfekt destination för en klassresa utomlands. Här finns aktiviteter och boenden i alla smaker och prisklasser. Dessutom ges eleverna den unika möjligheten att öva på engelska med de som skapade språket.

London har oerhört många museum i världsklass som man borde besöka på sin klassresa.

Det mest kända och kanske mest spännande är British Museum som är den största utställningen i världshistorien. Två miljoner år av människans historia är samlat på ett och samma ställe, till stor del på grund av det brittiska imperiet som härjade över hela världen.

Ett annat fantastiskt museum för en skolresa utomlands är Victoria & Albert Museum som är dedikerat till konst och design. Här finns allt från konstiga skor till kungatroner och renässansmålningar. Perfekt för en designintresserad skolklass!

Hade ni hellre besökt en marknad hade vi rekommenderat att åka till Borough Market. Denna matmarknad har funnits i 1000 år och är lika livlig än. Ett annat fantastiskt område för en klassresa är Covent Garden som är ett av Londons bästa områden med mat, show, shopping och mysiga gator

Ta sig runt

I London är det stora avstånd mellan alla sevärdheter så det är ett måste att åka tunnelbana. De röda bussarna är ikoniska för staden men går ofta långsamt fram på grund av trafiken.

För att få tillgång till kollektivtrafiken behövs ett Oyster Card som du fyller på med pengar.

Tips: Spara in pengar genom att beställa ett Visitor Oyster Card innan ni åker för att få nedsatta priser på kollektivtrafiken, men också rabatter på restauranger och sevärdheter.

Taxipriserna är på samma nivå som i svenska storstäder fast med en extra kostnad ifall man ringer och bokar, så här gäller det att vara redo att vinka in taxibilarna från gatan.

I Krakow blandas medeltid med andra världskriget

Att göra där

Det Krakow är mest känt för turistmässigt är stadens närhet till koncentrationslägret Auschwitz och förintelselägret Auschwitz-Birkenau som var de största av alla läger.

Ett stopp här är ett måste för alla gruppresor i Krakow. Inne i Krakow kan man besöka Oskar Schindlers fabrik, som blev känd från filmen ”Schindler’s list”, som har byggts om till ett fantastiskt men fruktansvärt museum.

I Wieliczka utanför Krakow ligger en stor saltgruva som har varit i drift sedan medeltiden fram till vår moderna nutid! På cirka 130 meters djup har det byggts en liten stad med restaurang, teater och museum. För att ta sig dit måste man klättra ner för smala trappor och korridorer, och förbi fräcka underjordiska saltvattenssjöar.

För en paus från allt gående under klassresan i Krakows smala gränder kan man leta sig fram till det stora torget i gamla stan, som är det största medeltida torget i Europa. Här finns den gamla klädeshallen som förr var ett center för internationell handel, flera stora kyrkor och flera trevliga kaféer.

Ta sig runt

I Krakow finns det mesta inom gångavstånd om man bor centralt, men det finns ett välfungerande spårvagnssystem som tar er till de flesta attraktioner.

Det finns över 150 busslinjer i Krakow men det är svårare att hitta fram med dessa än med spårvagnen tycker vi. Från centralstationen går direktbussar till Auschwitz som fungerar väldigt bra. Med Krakows turistkort får ni åka med all kollektivtrafik och får inträde till ett stort antal sevärdheter.

Krakows taxis är i stort sett helt säkert att åka med. När man vinkar in en taxi från gatan bör man bara se till att bilen har tydliga skyltar med priser och är märkt med vilket bolag det tillhör.

För att sänka priset lite kan man få rabatt om man ringer och bokar istället för att plocka någon från gatan (till skillnad från London, där det var tvärtom).

Tjäna i snitt 8973 kr på en enda försäljning (under 3 veckor eller mindre)

Skriv in e-postadress nedan så lovar vi att skicka ut mer information direkt. Missa inte chansen!

Slappna av i en solstol vid Medelhavet: 3 populära resmål i värmen

Om er skolresa utomlands istället planeras mot varmare breddgrader finns det flera alternativ tack vare de olika lågprisflygbolagen och grupprabatter. På många destinationer finns det möjlighet att besöka en lokal skola för att få erfarenhet av hur ungdomar har det i andra delar av världen.

Spanien

Ett populärt val för klassresor utomlands är att åka till Spanien där man enkelt kan kombinera strandhäng med stadsturer i exempelvis Barcelona och Valencia. För en sportigare Spanienresa kan man åka till Alicante där det finns strandnära aktiviteter för alla idrottsintressen. För partyintresserade gymnasieklasser finns bl.a. Magaluf.

Turkiet

För klassen som vill ha en budgetvänlig solsemester tillsammans är Turkiet är ett billigare alternativ som skolresa där man kan få väldigt bra hotell för lite pengar. Turkiet erbjuder också oändligt många kulturupplevelser som är svåra att få i andra delar av Europa tack vare sin sin mäktiga historia och härliga mix mellan europeiskt och asiatiskt.

En bra mix av både solresa och kultur som gått hem hos många skolklasser tidigare.

Partyresa i Ayia Napa, Magaluf eller Rhodos

Om ni går i gymnasiet, så arrangerar Företaget Nordic Invasion varje år flera gruppresor till Medelhavet för ungdomar och studenter.

Enligt arrangörerna är Ayia Napa, Magaluf och Rhodos de mest populära resmålen för ungdomar, och just därför erbjuder de resor dit. Ungdomsresorna för personer mellan 17–20 år sker i juli och augusti, medan studentresorna för grupper och klasser som går sista året på gymnasiet flyger ut i maj och juni.

Under resans gång anordnas olika event för alla resenärer. Däribland temakvällar, grillkvällar och poolpartyn. Dessutom finns klassiska strandaktiviteter som snorkling, båtturer och klippdykning.

Sammanfattning

Som ni kan se finns det flera riktigt lysande städer som er klass skulle kunna åka till beroende på vad ert syfte med resan är. Ska ni studera krigshistoria eller få kulturella upplevelser? Glassa i solen eller strosa omkring i mysiga gränder? Vi har lyft fram aktiviteter som skulle kunna passa alla.

Vi har bara tagit upp de mest populära städerna i den här artikeln, men det finns så klart ofantligt många fler städer som skulle kunna passa utmärkt för en klassresa utomlands. Om ni är sugna på klassresor i hela Sverige så har vi samlat dessa i en separat artikel.

Nu vill vi gärna höra om du har någon fråga för inför er klassresa, så kommentera nedanför! Vi svarar på alla kommentarer.